Nieuws

Kampen stelt sporthal De Reeve per direct beschikbaar voor crisisnoodopvang asielzoekers

gemeentehuis van Kampen
gemeentehuis van Kampen © RTV Oost Rogier van den Berg
De gemeente Kampen stelt sporthal De Reeve per direct beschikbaar voor de crisisopvang van asielzoekers. De crisisnoodopvang biedt plaats aan maximaal 75 personen voor de duur van maximaal drie weken. De eerste asielzoekers kunnen vanaf morgen arriveren. Dat heeft burgemeester De Rouwe vanavond besloten op dringend verzoek van de veiligheidsregio IJsselland.
"Vanavond rond 19 uur kreeg ik een telefoontje vanuit de veiligheidsregio", aldus De Rouwe. "De nood in Ter Apel is opnieuw zeer hoog. Er is sprake van een acute noodsituatie, waarin met spoed 1.200 bedden nodig zijn."
"Wat we in Ter Apel zien gebeuren, is inhumaan. We vinden dat we als gemeente de verantwoordelijk hebben om een bijdrage te leveren aan de benodigde crisisnoodopvang. Daarom heb ik het besluit genomen sporthal De Reeve hiervoor aan te bieden voor de opvang aan ontheemden die bij aankomst in Ter Apel geen onderdak kunnen krijgen. We verwachten en verlangen wel van het Rijk dat er daarna een meer structurele opvanglocatie voor deze mensen beschikbaar komt."
Eerder deze maand besloot het kabinet de vastgelopen asielopvang aan te wijzen als nationale crisis, nu door maandenlange tekorten aan opvangplekken een 'onmenselijke situatie' is ontstaan in Ter Apel.
De gemeente Kampen had eerder deze week al besloten om sporthal De Reeve aan te wijzen als tijdelijke opvanglocatie. "Het goede nieuws is dat we voorbereid zijn en achter de schermen al de nodige zaken aan het regelen waren. Het slechte nieuws is dat we keer op keer overvallen worden door aanhoudende noodsituaties in Ter Apel, waardoor wat al bedacht was weer niet voldoende blijkt te zijn."

Informatieavond

Gebruikers van de sporthal en omwonenden worden vanavond en morgen over dit besluit geïnformeerd. Donderdagavond 30 juni is er een inloopmoment voor mensen met vragen op het stadhuis. Maandag 4 juli is er een aanvullende informatiebijeenkomst over de tijdelijke crisisnoodopvang. Deze bijeenkomst zal worden gehouden in sporthal De Reeve.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.