Nieuws

Levensverhaal oud RTV Oost-hoofdredacteur Henny Everts gebundeld: de geestelijk vader van regio-tv

Henny Everts en Peter Schavemaker
Henny Everts en Peter Schavemaker © RTV Oost
De wet was feitelijk nog in de maak, maar dat weerhield oud-hoofdredacteur Henny Everts van RTV Oost er in al zijn ongeduld niet van om alvast met televisie aan de slag te gaan. "Eigenlijk waren we in die dagen dus illegaal bezig." In een later stadium plaveide hij als geestelijk vader van de succesvolle regiosoap 'Van Jonge Leu en Oale Groond' de weg voor regionale tv in Nederland. Nu, rond zijn 75ste verjaardag, verschijnt er een boek over zijn levensverhaal.
Zijn biograaf Peter Schavemaker nuanceert dat het meer is dan een boek: "Het is feitelijk een biografie, maar tegelijk ook een roman en historisch boek met veel feiten uit de geschiedenis van Twente en de mediawereld."
De titel refereert aan Everts' jeugd. 'De jongen van Kotte', de Hengelose woonwijk die bekend staat om z'n wit geschilderde huizen. Wit als gevolg van de vele bombardementen die Hengelo in de oorlog te verduren kreeg.
"Niet door de Duitsers, maar door de geallieerden. Die wilden het station platgooien, maar waren niet altijd even trefzeker. Van het puin ervan, zijn die huizen gebouwd. En om te camoufleren dat het om puin ging, werden ze wit geschilderd", zo vertelde Everts deze week voor de microfoon van Goeiemorgen Overijssel, het programma van RTV Oost-presentator Bert van Losser.

Onbezorgde jeugd

Het eerste deel van het boek leest als een roman. Over de onbezorgde jeugd van Everts. Over zijn onvoorwaardelijke liefde voor het voetballen. En hoe hij eigenlijk voorbestemd was om in de voetsporen te treden van zijn vader, die veertig dienstjaren volmaakte in de fabriek van Stork. Want het woord ambitie kwam eigenlijk niet voor in het vocabulaire van huize-Everts.
Maar Henny trok z'n eigen plan. Ging aan de slag bij de Vara, waar hij als administratief medewerker in de kantine het iconisch duo Koot en Bie interviewde. Eigenlijk niet eens voor een krant, maar puur omdat hij dat nu eenmaal graag wilde doen. Everts sloeg aan het schrijven, waarop hij de stoute schoenen aantrok en zijn verhalen aanbood bij de regiokrant Gooi- en Eemlander. Daar vonden ze het zulke leuke stukjes dat ze het plaatsten. Waarna de geboren tukker via een omweg aan de slag ging bij De Twentsche Courant.

Ander gezicht gegeven

Het waren de dagen van de teloorgang van de ooit zo roemruchte Twentse textielindustrie. Nadat Everts aanvankelijk op de sportredactie begon, specialiseerde hij zichzelf later in sociaal economisch nieuws.
Journalist Peter Schavemaker, die het boek over Everts schreef: "Wat nieuw was voor die tijd was dat Henny niet de bedrijfsleiders aan het woord liet, maar de gewone man. Wat komt door zijn vader die dus bij Stork werkte. Daarmee heeft Henny de krant een heel ander gezicht gegeven."
De cover van het boek 'Jongen van Kotte'.
De cover van het boek 'Jongen van Kotte'. © Hennie Everts en Peter Schavemaker
Dat er een boek zou komen over zijn leven was voor Everts haast een vanzelfsprekendheid. "Ik heb eigenlijk mijn hele leven geschreven. Als journalist voor de Twentsche Courant hield ik al dagboeken bij. Schrijven is een soort automatisme geworden."

Té eerlijk

Everts was zelfs al begonnen aan het boek, maar besloot uiteindelijk om het op te laten tekenen door de Nijverdalse journalist Peter Schavemaker.
Schavemaker: "Er waren al allerlei stapeltjes met tekst. Prachtig en heel eerlijk opgeschreven."
Misschien wel wat té eerlijk. "Er zaten verhalen bij over Henny's dochter die ernstig ziek is geweest. Zijn huwelijken en echtscheidingen. Heb zelfs gezegd dat hij heus niet álles hoefde op te schrijven."
In het boek is er uiteraard veel aandacht voor Everts' carrière. Even nog was hij voorbestemd de nieuwe hoofdredacteur te worden van De Twentsche Courant, maar omdat hij niet aan de profielschets voldeed - lees: van katholieke huize - viel hij uiteindelijk buiten de boot. Waarop hij werd gepolst om bij de RONO aan de slag te gaan, de voorloper van Radio Oost en het latere RTV Oost. Daar bekleedde hij jarenlang de dubbelfunctie van directeur-hoofdredacteur.

'Boerenomroep'

Biograaf Peter Schavemaker: "Het meest opvallende vond ik misschien nog wel om te zien hoe Henny de 'boerenomroep', zoals die werd genoemd, waar vooral plaatjes van regionale artiesten werden gedraaid een gedaanteverwisseling deed ondergaan naar een volwaardige journalistieke omroep met veel nieuws, maar ook veel muziek. Ook uit eigen streek."
Everts werd echter vooral bekend als de omroepman die pionierde met televisie. In die dagen eigenlijk nog ondenkbaar. Everts: "Ik vond het belachelijk dat het in Nederland niet bestond, terwijl ik in het buitenland had gezien hoe populair het was. Maar hier mocht het simpelweg niet. Dat kwam vooral door het arrogante Hilversum, waar de omroepen alles in eigen hand wilden houden. Die zagen regio-tv absoluut niet zitten."
De ommekeer kwam begin negentiger jaren. Het waren de Tweede-Kamerleden Bert Middel en wijlen Helmer Koetje - later overigens burgemeester van Vriezenveen - die een wetsvoorstel indienden die regionale televisie mogelijk moest maken.
Maar zoveel geduld had Everts niet. Nog voordat de wet van kracht was, was Everts al volop aan de slag. Van een soort karton werd een provisorische tv-studio gemaakt en de eerste uitzendingen waren al snel een feit. Schavemaker: "Henny was een bruggenbouwer. Een pionier. Terwijl het in het begin die regio-tv eigenlijk nog onwettig en illegaal was. Inderdaad, TV Oost was een soort piratenzender."

'Van Jonge Leu'

Het grote succes volgde met 'Van Jonge Leu', de regiosoap met onder anderen Herman Finkers. Bij andere regionale omroepen bleef het succes niet onopgemerkt, waarop ook zij met televisie aan de slag gingen.
Schavemaker: "Henny was de grondlegger voor de regionale tv in ons land. De geestelijk vader ervan."
Het boek wordt in de week van 9 september gepresenteerd: de dag dat Everts 75 jaar wordt. Maar liefst 500 pagina's gaat het tellen.
Wat me opviel is dat Henny bij veel mensen een enorme gunfactor heeft
Peter Schavemaker, biograaf
Het is dit jaar exact dertig jaar geleden dat Everts - die al jaren beurtelings in Haaksbergen en Thailand woont - de regionale tv in ons land introduceerde. Het is misschien wel het belangrijkste wapenfeit op zijn cv. Des te opmerkelijker is het dat - wanneer het erop aankomt - hij radio verkiest boven tv. "Radio is allemaal wat directer. Televisie is vaak een heel gedoe om te maken. En bij radio doet het er allemaal niet toe hoe je haar of kleding zit."

'Geen RTV Oost-boek'

Peter Schavemaker benadrukt dat het 'geen typisch RTV Oost-boek' is geworden. "Zijn jeugd, zijn journalistieke carrière. En uiteraard heeft Henny bij RTV Oost zijn sporen verdiend, maar hij heeft nog zoveel meer gedaan. In het boek komen tientallen mensen aan het woord, onder wie collega's maar ook politici, die vertellen over Henny. Wat me daarin vooral opviel is dat Henny bij heel veel mensen een enorme gunfactor heeft. Misschien juist wel omdat hij al zijn hele leven een echte bruggenbouwer is. Daar heeft hij volgens mij die gunfactor aan te danken. Dat is echt een sleutelwoord dat als een rode draad door zijn leven gaat."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.