Nieuws

Komst van goederenspoorlijn door Twente onzeker: ministerie zet stap terug

Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen
Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen © ANP / Paul Dijkstra
Het is nog maar de vraag of er een nieuwe goederentreinroute door Twente komt. Deze Noordtak van de Betuweroute werd opeens een serieuze optie nadat een conceptrapport concludeerde dat het een goede manier zou zijn om goederen naar Noordoost-Europa te brengen. Nu wil het ministerie eerst onderzoeken wat de 'opgave, nut en noodzaak' is.
Dat schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer.
Aanleiding is de Landelijke OV- en Spoortafel; een bijeenkomst van overheden, vervoerders en reizigersorganisaties over de toekomst van het OV. Hier werden ook goederenroutes richting Noordoost-Europa besproken, waaronder de noordtak.

Stap terug

"Een complex dossier", schrijft de staatssecretaris daar over. "Partijen spraken opnieuw uit het vervolg met alle belanghebbenden partijen vorm te willen geven. Om hier voldoende aandacht voor te hebben, is afgesproken een apart bestuurlijk overleg te organiseren over hoe het vervolgproces ingericht kan worden."
Concreet betekent dit dat het ministerie een stap terug zet en het plan van de noordtak vooralsnog in de ijskast zet. "Omdat we samen met belanghebbenden eerst grip en inzicht willen krijgen op de opgave en de nut en noodzaak. Verder studeren over de routering van goederen richting Noordoost-Europa is dan ook nodig", schrijft Heijnen.
De partijen komen in het najaar opnieuw bij elkaar, onder meer om te praten over geschikte spoorroutes naar Noordoost-Europa.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.