Nieuws

Politiechef Knol over incidenten tijdens boerenprotest: "Hoop dat boeren bedenken dat dit niet de weg is"

Relschoppers vallen in Kootwijkerbroek politiebusjes aan
Relschoppers vallen in Kootwijkerbroek politiebusjes aan © ANP / Persbureau Heitink
"Er zijn plekken geweest waar het alle grenzen voorbij ging en waar heel gevaarlijke situaties zijn geweest." Tijdens de boerenprotesten van gisteren liep het op verschillende plekken in Overijssel en Gelderland flink uit de hand. Volgens korpschef Janny Knol van Politie Oost-Nederland zijn een tiental boeren aangehouden en dat zullen er de komende tijd meer worden.
Jannie Knol over de ongeregeldheden tijdens de boerenprotesten.
Vooral in Gelderland lieten demonstranten zich van hun slechtste kant zien. Een groep boeren brak bij de woning van minister Van der Wal in Hierden door de politieafzetting heen, waarbij een trekker over een politieauto reed. In Kootwijkerbroek werden politiebussen aangevallen. In Zwolle kwam gisteravond een grote menigte naar het politiebureau om een arrestant te bevrijden, waarbij een hek van het complex omver werd gereden.

'Demonstreren is groot goed'

"Op sommige plekken zijn boeren aan het demonstreren geweest, daar zijn we met ze in gesprek gegaan en dat ging heel goed", zegt Knol, die benadrukt dat demonstreren een groot goed is. Maar er waren dus een aantal locaties waar flinke incidenten zijn geweest.
"We hebben gedaan wat we konden", zegt de korpschef. "Voor ons was het zo dat we voortdurend op basis van informatie op die plekken probeerden te zijn waar het meer dan uit de hand liep. Op het moment dat het incident bij de minister gebeurde, waren ook op andere plekken hele heftige situaties."

Meer aanhoudingen verwacht

Er zijn in de hele regio een tiental mensen aangehouden zoals gezegd, maar Knol verwacht meer aanhoudingen. "Sinds gisteren zijn we een grootschalig opsporingsonderzoek gestart. Dat betekent dat naast de mensen die gisteravond al zijn aangehouden, er de komende dagen en weken meer aanhoudingen gaan volgen."
"Er is veel beeldmateriaal: ook al ben je gisteren niet aangehouden, we gaan er alles aan doen om de mensen die over deze grenzen zijn gegaan aan te houden."

Niet de weg

"Ook blijven we in gesprek met de boeren, omdat we graag willen voorkomen dat deze situatie voort blijft bestaan." Ook vandaag wordt op diverse plekken weer gedemonstreerd. "Of het weer op deze manier uit de hand gaat lopen? Ik hoop het niet. Ik hoop ook de boeren bedenken dat dit niet de weg is om een boodschap af te geven."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.