Nieuws

Gemeenten nemen tussenpersoon in de arm om huiseigenaren te laten verduurzamen

Adviseur Özmen en bewoner Koelman inspecteren samen de kruipruimte
Adviseur Özmen en bewoner Koelman inspecteren samen de kruipruimte © RTV Oost
Het kan voor huizenbezitters nét dat kleine laatste zetje zijn om hun woning te verduurzamen: een partij die alles voor je regelt. Na de gemeente Hellendoorn, neemt nu ook Twenterand Winst uit je Woning in de arm. Voor Maarten Koelman was dat genoeg om hem over de drempel te krijgen. "We hadden het al langer in de planning, maar door die brief van de gemeente hebben we doorgepakt."
Als er een brief van de gemeente Twenterand op de deurmat ploft, weet Koelman het: nu moet het verduurzamen maar eens beginnen. Daarop neemt hij contact op met Winst uit je Woning, dat is een organisatie met de rol van tussenpersoon.
Zij brengen de huizenbezitters in contact met adviseurs, helpen subsidies aanvragen en zorgen dat er een offerte komt van een bedrijf dat de werkzaamheden zal uitvoeren. "Ik heb daar aangegeven dat ik in eerste instantie vloer- en wandisolatie wil. Misschien komt daar nog een warmtepomp bij, maar daar heb ik me nog onvoldoende in verdiept."
Gemeenten nemen tussenpersoon in de arm om huiseigenaren te laten verduurzamen
De adviseur die naar de woning van Koelman komt, is Mert Özmen. Hij gaat naar de kelder van het huis om bij de kruipruimte te kunnen. Hij moet kijken of vloerisolatie überhaupt mogelijk is. "83 centimeter hoog", zegt de adviseur terwijl hij met een lasermeter half in de kruipruimte hangt. "Dat is een mooie en geschikte hoogte voor vloerisolatie."

Controle

Vervolgens meet Özmen de totale oppervlakte van de kruipruimte. Als hij dat gedaan heeft, wordt gekeken naar de buitenmuren. "Ik moet dan wel een paar gaatjes boren", waarschuwt hij de bewoner vooraf. "Maar die gaten smeer ik straks netjes dicht", stelt hij Koelman direct gerust.
Met een duimstok meet de adviseur de ruimte in de spouw. Daarna pakt hij zijn endoscoop erbij. "Daarmee kijken we of de spouw schoon is." Özmen controleert of er niet te veel cementresten of andere resten in de spouw zitten. "Ziet u dit?", vraagt hij aan Koelman terwijl hij naar het scherm van de endoscoop wenkt. "Cementresten, die moeten wel worden weggehaald. Ik zet het voor u op de offerte."
Met een endoscoop wordt de spouw gecontroleerd
Met een endoscoop wordt de spouw gecontroleerd © RTV Oost

Offerte

Als de gaten in de voegen weer keurig zijn gedicht, volgt een afsluitend tafelgesprek. "Binnen een paar dagen krijgt u de offerte", krijgt de bewoner te horen. Toch kan het nog wel even duren voordat het huis daadwerkelijk verduurzaamd is. "Het gaat minimaal acht weken duren voordat er iemand hier aan de slag kan", legt Özmen uit.
Door het positieve advies, denkt Koelman de plannen door te zetten. Er is nog één ding dat roet in het eten kan gooien. "We wachten af wat die offerte brengt, maar het klinkt allemaal positief."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.