Nieuws

Raad van State nog niet helemaal tevreden met nieuw plan Davo Deventer

Raad van State
Raad van State © Archief RTV Oost
De gemeente Deventer krijg waarschijnlijk weer extra huiswerk om een bestemmingsplan voor brouwerij en proeflokaal Davo in Deventer te repareren. Vorig jaar oordeelde de Raad van State dat het plan de omwonenden onvoldoende tegen overlast beschermt. Maar het vernieuwde plan deugt nog steeds niet, vindt een omwonende. “Hij heeft een puntje”, meldde de voorzitter van de Raad vandaag.
Het draait nu alleen nog om een strook grond van ongeveer een meter breed aan de voorzijde van het pand bij het viaduct aan de Sluisstraat. Het grasveld aan de achterzijde mag niet meer als terras worden gebruikt. En dat geldt ook voor de smalle strook aan de voorzijde, aldus een woordvoerster van de gemeente.

Gevel naar voren

Maar volgens de raadsvoorzitter ligt op die smalle strook nog steeds een horecabestemming. Een terras mag er niet komen. Maar in theorie is het niet uitgesloten dat de eigenaren van de brouwerij de gevel een meter naar voren verplaatsen. Het gerepareerde bestemmingsplan laat dat toe. Het café en proeflokaal kan dus worden vergroot en dat kan misschien toch voor meer overlast voor omwonenden zorgen. Die situatie heeft de gemeente niet onderzocht.
Volgens de gemeentewoordvoerster is die uitbouw niet realistisch. Ze wijst op de cultuurhistorische waarde van het pand. “De rest van het Sluiskwartier wordt ook ontwikkeld met het oog op cultuurhistorische waarden.” Het is volgens haar niet waarschijnlijk dat het pand aan de voorzijde ooit zal worden uitgebouwd. Een welstandscommissie zou dat niet goedkeuren.

Uitbouw gevel

De Raad van State gaat echter niet uit van waarschijnlijkheden, maar kijkt naar wat juridisch mogelijk is. Het plan laat de uitbouw van de gevel toe, ook al is dat nu misschien niet de bedoeling. De Raad bood wel een mogelijke oplossing. Met het weghalen van bouwmogelijkheden op de smalle strook grond is het probleem weg. Dat zal de gemeenteraad dan wel zelf moeten repareren.
De Raad doet binnen twee maanden uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.