Nieuws

Prijsverschillen groter: tanken in Duitsland tot wel 45 cent goedkoper

Tankstation in Gronau
Tankstation in Gronau © RTV Oost
Duitsland verlaagde een maand geleden de accijnzen op benzine. De prijsverschillen met Nederland lopen intussen verder op: per liter is het 40 tot 45 cent goedkoper om bij onze oosterburen te tanken. Al maakt het wel uit waar in Duitsland je tankt.
Op 1 juni gooide Duitsland de accijnzen op brandstof omlaag, om inwoners te compenseren voor de hoge brandstofprijzen. Op de wereldmarkt zijn de toch al hoge olieprijzen door de oorlog in Oekraïne hard gestegen en daar hebben veel landen last van. Duitsland verlaagde de accijnzen op benzine begin deze maand met 30 cent per liter.
In Nederland kost een liter Euro95 aan de pomp in Nederland nu gemiddeld 2,47 euro, meldt consumentencollectief UnitedConsumers. Al is dat een adviesprijs die vooral geldt voor tankstations langs de snelweg; elders ligt de prijs tien tot twintig cent per liter lager.

Grote prijsverschillen

Veel inwoners van Overijssel die in de grensstreek wonen, rijden nog steeds naar Duitsland om er de tank vol te gooien. "Het is wel iets minder druk, maar er komen nog steeds veel Nederlanders", zegt een pompbediende van een tankstation in Gronau.
Veel Nederlanders rijden naar het tankstation dat het dichtst bij de grens ligt, ziet onze verslaggever. Zo staan er nog altijd lange rijen bij de JET Tankstelle, vlak over de grens bij Enschede. Voor een liter benzine betaal je hier iets minder dan twee euro.
Het is wel iets minder druk, maar er komen nog steeds veel Nederlanders.
Pomphouder in Gronau

'Gelijke accijnzen'

Maar rijd je een paar minuten verder Gronau in, dan vind je tankstations waar je voor 1,87 euro kunt tanken. "Het scheelt hier 40 tot wel 45 cent met Nederland", vertelt de pompbediener. "Je ziet toch dat tankstations die iets dichterbij de grens liggen, ook een wat hogere prijs vragen."
Overijsselse pomphouders in de grensstreek zijn niet blij met de forse prijsverschillen. Zo pleit Louis Roeleveld, eigenaar van het tankstation in Denekamp, al langer voor gelijke accijnzen met Duitsland. "Het verschil met Duitsland is gewoon te groot. Ik kan mensen geen ongelijk geven om voordeel te pakken in Duitsland. Nederland gaat heel wat accijns missen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.