Nieuws

Noodopvang Enschede na zes maanden dicht: "Geen excessen, zijn tevreden”

De noodopvang wordt afgebroken
De noodopvang wordt afgebroken © RTV Oost
De noodopvang voor 500 asielzoekers op Vliegbasis Twenthe sluit vandaag de deuren. De laatste vluchtelingen vertrekken er vandaag, op het terrein is al begonnen met het afbreken van de tenten die werden opgebouwd voor de noodopvang. "Natuurlijk wil je liever geen noodopvang, maar het was een goede, intensieve periode", vertelt COA-woordvoerder Folkert Bosch.
In januari ging de noodopvang op de vliegbasis bij Enschede open. De opvang, die de overvolle asielzoekerscentra in Nederland wat moest ontlasten, was voor maximaal een half jaar in gebruik. Alle 407 asielzoekers die de afgelopen weken nog in de noodopvang zaten, zijn inmiddels overgeplaatst. "Maar dat was wel een enorme puzzel", zegt COA-woordvoerder Bosch, ook doelend op de overvolle asielzoekerscentra elders in het land.
In de noodopvang in Enschede verbleven de afgelopen zes maanden afgewisseld in totaal 602 asielzoekers. Een deel van hen bestond uit Afghaanse vluchtelingen, die na de machtsovername van de Taliban naar Nederland vluchtten.
De noodopvang wordt vandaag afgebroken:
Noodopvang Enschede wordt afgebouwd: "Half jaar vloog voorbij"

Afbouw en leegruimen

Donderdagochtend is direct begonnen met het leegruimen van de hangars en gebouwen, waarin de vluchtelingen sliepen. Ook werd het grote paviljoen, waarin de mensen aten en recreëerden, afgebroken.
"Het was een heel bijzondere periode, we zaten natuurlijk nog midden in de coronatijd", zegt Marten Foppen, directeur van het terrein waar normaal gesproken vooral evenementen worden gehouden. "We hebben een prachtige noodopvang neergezet. Ik zeg bewust prachtig. Het blijft noodopvang, maar wel op een menswaardige manier."
Ook Bosch kijkt tevreden terug, ondanks kritische geluiden van Vluchtelingenwerk over bijvoorbeeld het eten. "Het blijft een noodopvang. Als het niet anders kan, dan kan het niet anders. Dan zit je in een grote hal. We doen wel wat met privacy en het plaatsen van wanden, maar liever niet. Als het nodig is, moet je het op deze manier organiseren."
Het blijft een noodopvang. Als het niet anders kan, dan kan het niet anders
COA

Geen excessen

In de afgelopen zes maanden zijn er geen excessen geweest, vertelt Foppen. Ook is hij blij hoe het contact met de buurt is geweest. "Echt noaberschap. Zelfs de meest kritische buurtbewoners zeiden: dit is zo goed gegaan. We kunnen met veel trots terugkijken."
Het beeld van de vluchtelingen is in de afgelopen maanden veranderd, vertelt COA-woordvoerder Bosch. "In het begin schrokken ze wel. Naar verloop van tijd werd dat beeld anders. Mensen zijn de afgelopen week naar andere locaties verhuisd en we hebben kaartjes gekregen om ons te bedanken voor de hulp en begeleiding. Dat is wel omgedraaid."
Op de noodopvang werden 500 vluchtelingen opgevangen
Op de noodopvang werden 500 vluchtelingen opgevangen © RTV Oost

Hanna van Hendrik

Volgende week, op 5 juli, is het evenemententerrein alweer voor een ander doel in gebruik: dan start de theatervoorstelling 'Hanna van Hendrik'. "We zijn natuurlijk een evenementenlocatie, alles kan en mag weer natuurlijk. Er zijn feestjes, bruiloften en partijen. Zo gaat onze agenda weer door met evenementen."
Voor het COA gaat de zoektocht naar nieuwe locaties door, om vluchtelingen op te vangen. "Het is een hele grote puzzel om mensen op een nieuwe goede plek te krijgen. We hebben echt plek te kort. Alles om maar nieuwe plekken erbij te krijgen, dat lukt nog niet helemaal naar behoren."
De noodopvang in Enschede was niet onomstreden. Voormalig staatssecretaris Broekers-Knol verplichtte Enschede eind vorig jaar om de noodopvang op te zetten, maar achteraf bleek dat er geen juridische basis was voor die aanwijzing. Uit onderzoek van 1Twente bleek bovendien dat burgemeester Theo Bovens van Enschede meeschreef aan een brief waarin zijn gemeente werd opgedragen om asielzoekers op te vangen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.