Nieuws

Van Hijum: 'Gevangenis van Brusselse en Haagse regels frustreert stikstofaanpak'

Gedeputeerde Eddy van Hijum
Gedeputeerde Eddy van Hijum © ANP
Bij het aanpakken van het stikstofprobleem en het beschermen van Natura 2000-gebieden moet veel meer ruimte komen voor een regionale aanpak. Dat zei de Overijsselse gedeputeerde Eddy van Hijum vanochtend bij het Europees Comité van de Regio's. Hij stelde dat de provincies onvoldoende gehoord worden en pleit voor meer ruimte om per gebied een plan te mogen maken. "We zitten met een onrealistische opdracht.''
De uitwerking en uitvoering van de stikstofaanpak komt vrijwel in z'n geheel terecht bij provincies, maar echt ruimte om zelf nog bij te sturen ziet Van Hijum niet. In Overijssel, dat 24 Natura 2000-gebieden telt, werkt de provincie volgens de CDA'er al aan het herstel van die gebieden, ook samen met boeren.
"Maar de gevangenis van Brusselse en Haagse regels en jurisprudentie waarin we terecht zijn gekomen, frustreert deze aanpak. Modellen bepalen of en in welke mate we nog economische activiteiten kunnen toestaan." En momenteel zit de economie rond deze natuurgebieden door de stikstofregels 'feitelijk op slot', stelde het voormalig Tweede Kamerlid.
Grensregio’s worden opgezadeld met onverklaarbare verschillen tussen landen
Eddy van Hijum
Voor Overijssel speelt nog mee dat iets verderop, bij de oosterburen, andere regels gelden. "Grensregio’s worden met een onrealistische opdracht en onverklaarbare verschillen tussen lidstaten opgezadeld", zo verwoordde Van Hijum de frustraties daarover.

'Mensen haken af'

Volgens de provinciale bestuurder zetten mensen hun hakken in het zand. "Als zij de rekening niet kunnen betalen of geen alternatief hebben, haken zij af." En dat merken vooral politici op lokaal en regionaal niveau, hield Van Hijum zijn collega's voor. Volgens hem gaat het in Brussel te weinig over de praktische uitwerking van de ambities om de biodiversiteit en het klimaat te redden. "Over de uitvoering en de gevolgen in de praktijk wordt aan de tekentafels volstrekt onvoldoende nagedacht."
Over de uitvoering en de gevolgen in de praktijk wordt aan de tekentafels volstrekt onvoldoende nagedacht
Eddy van Hijum
Het frustreert Van Hijum dat het comité waar hij zijn toespraak hield, nauwelijks gehoord wordt. Provincies worden volgens hem beschouwd als 'uitvoeringsloket in dienst van centrale doelen'. Een manier van werken die ten koste zou gaan van de haalbaarheid, uitvoerbaarheid en het maatschappelijk draagvlak.

Oplossingen

De oplossingen volgens de bestuurder? Een meer gebiedsgerichte aanpak en meer ruimte voor maatwerk op regionaal niveau. "Zodat provincies kunnen werken aan natuurherstel en daarbij tevens de landbouw toekomstperspectief kunnen bieden en onderdeel kunnen maken van de oplossing."

Eigen aanpak

Eerder liet het provinciale bestuur van Overijssel al weten de landelijke stikstofplannen 'onhaalbaar' te vinden. De noodzaak om de stikstofuitstoot naar beneden te brengen onderschrijven de regionale politici, maar ze wijzen bovenal op het belang van draagvlak. "Waar eerder constructief werd samengewerkt, is nu amper nog bereidheid verder te werken aan vermindering van de stikstofuitstoot", schreef de provincie na de bekendmaking van de landelijke plannen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.