Nieuws

Enschede sleept Autoriteit Persoonsgegevens voor de rechter om boete wifi-tracking

Wifi-tracking, foto ter illustratie
Wifi-tracking, foto ter illustratie © ANP
De gemeente Enschede stapt naar de rechter om de boete van zes ton van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) aan te vechten. De privacywaakhond legde Enschede vorig jaar de boete op, omdat de gemeente wifi-tracking gebruikte in de binnenstad op een manier die niet mag. De gemeente is het daar niet mee eens en vecht de boete nu aan bij de rechter.
Enschede begon in 2017 via sensoren de drukte in de binnenstad te meten. Hiervoor werd een bedrijf ingehuurd dat gebruikmaakte van wifi-signalen. Iedere telefoon werd apart geregistreerd met een unieke code.
Door te tellen hoeveel telefoons er op een bepaald moment rond een meetkastje zijn, weet je dus hoe druk het is. Maar hou je over een langere periode bij welke telefoon langs welk meetkastje komt, dan verandert dit 'tellen' in het volgen van mensen, zegt de AP. En dat was volgens de privacywaakhond in Enschede het geval.

"Zeer kwalijk"

"Laat ik één ding duidelijk stellen: Enschede heeft met de passantentellingen nooit bezoekers in onze binnenstad geïdentificeerd of gevolgd", legt wethouder Jurgen van Houdt uit. "Dat wilden wij niet en dat konden wij ook niet. Het feit dat de AP die suggestie wel heeft gewekt in haar boetebesluit en in haar media-uitingen, vindt het college van Enschede zeer kwalijk."
"Daarnaast blijft het gemeentebestuur van Enschede van mening dat het besluit van de AP niet voldoet aan meerdere beginselen van behoorlijk bestuur, zoals evenredigheid, zorgvuldigheid en gelijkheid", aldus de wethouder. Ook zet de gemeente haar vraagtekens bij het handelen van de waakhond, omdat er voorafgaand geen waarschuwing zou zijn geweest.

Gebruikelijk

AP is op de hoogte van de juridische stappen die Enschede neemt en is niet verbaasd. "Dat is hun goed recht. Het is ook gebruikelijk: bijna alle partijen die een boete ontvangen van de AP zijn daar niet blij mee, en gaan dan ook in bezwaar en zo nodig in beroep tegen de boete", laat een woordvoerder van de privacywaakhond weten.
"De gemeente Enschede heeft een ernstige overtreding van de AVG begaan en de AP heeft er dan ook alle vertrouwen in dat de rechter bevestigt dat deze boete terecht is."

Juridische kosten

De boete die Enschede krijgt is bijzonder: het is voor het eerst dat een overheid een boete opgelegd krijgt van de AP. Na de boete stopten diverse steden, waaronder Hengelo, met wifi-tracking. Het geruzie met de Autoriteit Persoonsgegevens om de boete, heeft Enschede inmiddels al meer dan 150.000 euro gekost. Het geld is vooral opgegaan aan juridische kosten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.