Nieuws

Pallets vol drugs gingen naar transportbedrijven Zwolle en Oldenzaal: “Ik deed hand- en spandiensten”

De politie ontdekte de harddrugs in hockers
De politie ontdekte de harddrugs in hockers © Getty Images
In busjes reed hij pallets volgeladen met drugs naar transportbedrijven in Oldenzaal en Zwolle. De drugs waren verstopt in voetenbankjes en onder kussens. Die werden in grote hoeveelheden besteld bij Leenbakker. Justitie denkt dat de 38-jarige chauffeur van het busje lid was van een bende die op grote schaal drugs naar Zweden, Denemarken en Ierland smokkelde.
Miljoenen euro’s eist justitie van de verschillende bendeleden, die via Whatsapp-groepen met elkaar communiceerden. In totaal worden 21 mensen verdacht van betrokkenheid bij de drugssmokkel en het witwassen van grote geldbedragen. Negen mannen zouden leiding hebben gegeven aan de bende.

'Ik wil graag een bekentenis afleggen'

Tijger, Poema, Lynx, Bobcat en Specht. Het zijn vijf van de dierennamen die de bendeleden elkaar gaven. De recherche wist tijdens het onderzoek 'Pimpelmees' de vinger te leggen op verschillende groepschats tussen de vermeende bendeleden.
En het is Poema, de chauffeur van het busje, die vandaag het woord nam in de rechtszaal. “Ik wil graag een bekentenis afleggen bij de politie”, sprak de 38-jarige man. “Ik ben geen grote drugsboef of iets dergelijks. Ik heb hand- en spandiensten verricht. Ik wist wel dat het geen zuivere koffie was, ik dacht dat het om softdrugs ging.”
Maar daar ging het niet alleen om. De politie vond een grote hoeveelheid harddrugs bij transportbedrijven in Oldenzaal en Zwolle. Klaar voor transport naar het buitenland. Bij één van de zendingen werd bij het bedrijf in Oldenzaal een grote hoeveelheid harddrugs ontdekt: ongeveer 15 kilo cocaïne, meerdere kilo’s MDMA en een kleine zeventig kilo amfetamine.

'Zij hebben hier niks mee te maken. Ik wel'

Meerdere transporten zouden in totaal duizenden kilo’s drugs naar het buitenland gebracht hebben. Het waren uiteindelijk de transportbedrijven zelf die bij de politie aan de bel trokken: ze zagen verdachte handelingen rondom transporten die ze uitvoerden. Het bedrijf in Zwolle had een week daarvoor nog een training van de politie gehad over hoe ze verdachte signalen konden herkennen. Ook in Oldenzaal trok het transportbedrijf zelf aan de bel.
Poema, de 38-jarige man uit Heerhugowaard, vroeg vandaag toestemming om zijn proces in vrijheid af te wachten. In ruil daarvoor wil hij zelfs een bekentenis bij de politie afleggen. “Ik hoop dat u mij de kans geeft om naar huis te gaan. Mijn vrouw en kinderen worden erg gedupeerd, maar zij hebben hier niks mee te maken. Ik wel.”
Toestemming om zijn proces in vrijheid af te wachten kreeg Poema niet. Net als het grootste deel van de mannen die door justitie gezien worden als de leidinggevenden aan de vermeende drugsbende.

Briefgeld, wapens en geldtelmachine

Justitie heeft aangekondigd miljoenen euro’s van de bendeleden terug te willen vorderen. Die bedragen overstijgen soms het miljoen euro per verdachte.
Bij een inval in Blaricum, november vorig jaar, trof de politie een grote hoeveelheid contant briefgeld, een geldtelmachine, wapens en kogelwerende vesten. Een deel van die goederen was verstopt in verborgen ruimtes in het pand. Vier van de vermeende bendeleden werden ter plekke opgepakt.
In totaal heeft de politie 21 mensen in het onderzoek op de korrel. Een aantal van hen is volgens justitie ‘geronseld’ als katvanger. Gebruikt om het drugsgeld wit te wassen. Verdachten staan absoluut niet te springen om een verklaring af te leggen, bleek vandaag in de rechtbank in Zwolle.
De meesten beroepen zich op hun zwijgrecht. Wel vertelde een van de vermeende bendeleiders vandaag dat een verhoor bij de politie, volgens hem, compleet verkeerd was gedocumenteerd. “Ik zou volgens het verslag hebben verklaard dat ik hockers heb gemaakt. Ik heb het woord hockers nooit in mijn mond genomen.”
De advocaten van de verdachten die vandaag in de rechtbank moesten verschijnen, er stonden in totaal zittingen tegen dertien verdachten op de rol, vroegen elk om de voorlopige hechtenis van hun cliënt te schorsen dan wel op te heffen. Tenminste, voor degenen die nu nog hun tijd in de cel doorbrengen.

'Harddrugs is gewoon smerige rotzooi'

Geen van de verzoeken werd door de rechtbank gehonoreerd. “Nederland wordt geteisterd door die ongelooflijke rotdrugshandel”, sprak één van de twee officieren van justitie. “Harddrugs is gewoon smerige rotzooi.”
De zaak gaat op 15 september verder.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.