Nieuws

'Afslankpillenbaron' beleefde vliegende start, maar golf van negatieve publiciteit breekt hem op

'Afslankpillenbaron' beleefde vliegende start, maar golf van negatieve publiciteit breekt hem op
'Afslankpillenbaron' beleefde vliegende start, maar golf van negatieve publiciteit breekt hem op © iStock / Getty Images Plus
Hij beleefde met zijn afslankpillen een vliegende start en draaide tonnen omzet. Maar na een klachtenregen van boze klanten en tv-programma's die hieraan aandacht besteedden, ging een Hengelose ondernemer met zijn bedrijf dit voorjaar kopje onder. De curator komt na een eerste onderzoek tot de conclusie dat de golf van negatieve publiciteit de ondernemer waarschijnlijk zakelijk fataal is geworden.
Ook ontdekte de curator dat de Hengeloër in de aanloop naar het bankroet zijn bedrijfsauto Audi Q8 voor 36 mille heeft doorverkocht. De curator heeft dit bedrag opgeëist.
De Hengeloër is al langere tijd directeur-bestuurder van meerdere firma's, die onder moederbedrijf Fastor Holding vallen. Daarbij gaat het onder meer om het in maart 2019 opgerichte Cosmagiq en het eerder in augustus 2018 gelanceerde VitaSup. Beide ondernemingen richtten zich op afslankpillen en hadden aanvankelijk de wind vol in de zeilen.

Klinkende cijfers

VitaSup draaide in het eerste jaar van het bestaan meteen 180.00 euro omzet (bij een winst van 23.000 euro), maar het jaar erop al steeg de omzet explosief naar 660.000 euro. En het jaar daarna (2020) liep dat op naar 780.000 euro.
Volgens curator Arco Blankestijn laat Cosmagiq BV vergelijkbare cijfers zien. In 2020 was er sprake van een omzet van 387.000 euro, bij een winst van 105.000 euro.
Waarbij de curator opmerkt dat uit de jaarcijfers blijkt dat beide bedrijven - zoals hij dat noemt - "zeer fors inzetten" op online reclamecampagnes. Zo ging bij VitaSup van de jaaromzet van 560.000 euro ruim 150.000 naar advertenties. "Bijna een kwart van de bruto-omzet", aldus Blankestijn in zijn gisteren gepubliceerde openbare faillissementsverslag.

Kentering

De kentering zette zich echter in 2021 in toen beide bedrijven een golf van negatieve publiciteit over zich heen kregen. Op internetfora klaagden kopers over de kwaliteit van de pillen of dat ze geld hadden overgemaakt en vervolgens niets ontvingen. Kritische consumentenprogramma's als Kassa en BOOS besteedden er uitgebreid aandacht aan.
Zo stond programmamaker Tim Hofman van BOOS, die dit voorjaar met een uitzending over ongewenst gedrag bij The Voice of Holland nog grote commotie in medialand veroorzaakte, onaangekondigd bij de Hengeloër op de stoep. Waarop een uiterst verhitte discussie ontstond.

Forse omzetdip

De curator zegt nog te onderzoeken in hoeverre alle negatieve publiciteit de ondernemer uiteindelijk zakelijk de kop kostte, maar volgens Blankestijn is duidelijk dat alle aandacht het bedrijf bepaald geen goed heeft gedaan. Het leidde tot "een zeer forse omzetdip in 2021", aldus de curator.
Die omzetdaling zette zich het jaar erop verder door. Als het gaat om VitaSup waren de afslankpillen in 2020 nog goed voor een omzet van 7,8 ton. Na de klachten en tv-uitzendingen kelderde dit naar 2,8 ton, waarna er vorig jaar nog maar een schamele 10 mille werd omgezet.
Hetzelfde geldt voor Cosmagiq. Van de fraaie cijfers in 2020 (ruim 1 ton winst op een omzet van bijna 3,9 ton) bleef maar bar weinig over. In 2021 zakte die omzet als een plumpudding in elkaar aar 177.000 euro. Vorig jaar was er nog een omzet van 31 mille over.

Rekening openstaan

In zijn onderzoek naar de achtergronden van het faillissement stuitte de curator op een rekening, waaruit blijkt dat Cosmagiq nog een rekening van 243.000 euro heeft openstaan bij moederbedrijf Fastor Holding. De curator heeft de holding intussen gesommeerd dit bedrag over te maken naar de boedel.
Verder trof de curator op de datum van het faillissement in het bedrijfspand aan de Welbergweg een vrijwel volledig ontruimd kantoor aan. Er was slechts nog wat computerapparatuur en enige administratie, vermeldt curator Blankestijn in zijn verslag.

Leaseauto

Ook ontdekte de curator dat de directeur-bestuurder een Audi Q8 leaste. In aanloop naar het faillissement had de ondernemer deze leaseovereenkomst afgekocht, waarna hij de wagen voor 36 mille had doorverkocht aan een autodealer. De ondernemer is gesommeerd dit geld over te maken aan de failliete boedel.

Schuldenlast

VitaSup staat nog voor circa 13.000 euro in het krijt bij de Belastingdienst en het UWV. Verder hebben zich twaalf schuldeisers bij de curator gemeld die claimen nog 110.000 euro tegoed te hebben.
Ook Cosmagiq heeft nog diverse schulden uitstaan. Daarbij gaat het om bijna 40 mille bij de fiscus en een kleine 17 mille bij vier crediteuren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.