Nieuws

Agnes Kroese werkte drie jaar in Zuid-Soedan: "Je gaat nooit helemaal begrijpen hoe dingen in elkaar steken"

Haar eerste pop die ze als klein kind mocht uitzoeken moest per sé een bruine pop zijn. "Toen zat het er al in." Agnes Kroese had van jongs af aan maar één ambitie: mensen helpen maar dan wel in het buitenland. De inwoonster van Ommen is net terug uit Zuid-Soedan, waar ze landendirecteur was voor de christelijke hulporganisatie Dorcas. Per 1 september begint ze bij Dorcas als algemeen directeur.
Kroese komt oorspronkelijk uit Den Ham en woont nu in Ommen. "Ik heb de afgelopen jaren wel hier en daar rondgezworven in binnen- en buitenland en Ommen was dan echt thuiskomen."
Ze had in 2011 net haar huis in Ommen gekocht toen ze de vacature voor landendirecteur voor Zuid-Soedan bij Dorcas langs zag komen. Ze zat thuis op de bank, keek om zich heen en dacht 'ga ik dit toch soort van opgeven?' Ze besloot de stap te wagen.
Als landendirecteur gaf ze leiding aan een team van ongeveer zestig mensen in het veld. Het nog jonge Zuid-Soedan kampt met grote problemen: onderlinge strijd, droogte, honger. "We hebben niet alleen noodhulp willen bieden, maar willen ook op langere termijn de mensen hoop geven", zegt Kroese. Zodat ze na vakgerichte opleidingen aan het werk kunnen, bijvoorbeeld.
Training
Training © Dorcas
Zelf deed ze in Wageningen een opleiding Internationale Ontwikkelingsstudies, daarna een master in noodhulp in Duitsland. "Maar gaandeweg kom je erachter dat je bepaalde vaardigheden hebt."

Oog om oog, tand om tand

Als landendirecteur was het niet haar bedoeling om eens even te zeggen hoe ze het daar moeten doen. "Ik als blanke blonde vrouw ga nooit helemaal begrijpen hoe dingen in elkaar steken in Zuid-Soedan. Het is een heel ingewikkeld land qua traditie en cultuur." In het overwegend christelijke land speelt eer een belangrijke rol. "Het is vaak oog om oog, tand om tand."
Ook de positie van de vrouw is niet te vergelijken met die in Nederland. Dorpsoudsten zijn overwegend mannen, de vrouwen zijn verantwoordelijk voor het huishouden en werken op het land. Toch heeft ze ook krachtige vrouwen ontmoet.
Een krachtige vrouw
Een krachtige vrouw © Agnes Kroese
Veel indruk maakte een gehandicapte vrouw op Kroese. Door polio was deze vrouw verlamd en kon ze zich alleen met een aangepaste fiets verplaatsen. Kroese moest wel wat wegslikken toen ze zag hoe de vrouw zich naar buiten sleepte naar haar fiets, maar toen ze haar in de ogen keek, zag ze een sterke vrouw. Ze had zich op weten ter werken tot lerares. "En dan heb je in Zuid-Soedan wel wat bereikt", aldus Kroese.
Zondag 3 juli in Hoogtij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.