Nieuws

Drukke dag op spoedpost Enschede vanwege manifestatie: "Het was hectisch"

Marieke Nijhof voor de Spoedpost
Marieke Nijhof voor de Spoedpost © RTV Oost
De telefoon stond vandaag roodgloeiend bij de spoedpost in het MST in Enschede. De spoedpost nam vandaag waar voor zo'n 300 Twentse huisartsen die vanmiddag in Den Haag waren voor de manifestatie tegen de hoge werkdruk.
Het is ongebruikelijk, maar vandaag kon je de hele dag een beroep doen op de huisartsenpost. Mits je eigen dokter vandaag naar het Malieveld was afgereisd om zijn ongenoegen te uiten. En dat leidde tot lange wachttijden bij de spoedlijn.

Hectische ochtend

"De patiënten hebben er begrip voor, maar ook veel patiënten wisten niet van de manifestatie", vertelt Marieke Nijhof. Zij is huisarts en voorzitter van HuisartsenZorg Twente en besloot om niet naar de Hofstad te gaan. "Als voorzitter dacht ik: ik blijf in Twente, zo krijgen andere artsen de ruimte om wél naar de manifestatie te gaan."
De belletjes gaan over uiteenlopende klachten. De een belt over een vermoedelijk gebroken hand en de ander vanwege een splinter. "Het is vandaag hectisch. Vooral de ochtend, in de middag werd het iets rustiger."
Drukte op de spoedpost in Enschede

Steeds meer taken

Nijhof vindt het wel jammer dat ze niet mee kon naar Den Haag, maar ziet dat voldoende collega's wel zijn gegaan. "We hebben een goede afvaardiging naar Den Haag kunnen sturen."
Door het steeds verder groeiende takenpakket, vonden de huisdoktoren dat het tijd is voor actie. "We hebben al jaren het idee dat er steeds meer op het bordje van de huisarts terechtkomt. Door krapte ergens anders in de keten, mede door krapte bij de ggz, blijft er veel bij de huisarts hangen."

Prachtig vak

Toch wordt het vak er niet minder mooi door, vindt Nijhof. "Het vak op zichzelf is prachtig. Dat probeer ik ook altijd uit te dragen, maar de situatie maakt het wel lastiger. We hopen dat er met de manifestatie wel verandering in gaat komen en het vak aantrekkelijk blijft voor jonge huisartsen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.