Overige sporten

Turnzussen Wevers starten eigen profteam met vader Vincent

Sanne en Lieke Wevers gaan verder met vader Vincent
Sanne en Lieke Wevers gaan verder met vader Vincent © ANP Foto
De turnzussen Sanne en Lieke Wevers willen bij de Top Turnacademie Achterhoek in Varsseveld bekijken of ze het plezier in de turnsport kunnen terugvinden. De twee turnsters kondigden donderdag aan daar te gaan trainen met hun vader en coach Vincent Wevers.
Hij werd begin mei door het Instituut Sportrechtspraak (ISR) vrijgesproken van grensoverschrijdend gedrag, maar zowel de Nederlandse gymnastiekunie KNGU als de aanklager van het ISR ging tegen die uitspraak in beroep. De juridische zaak loopt daarom voorlopig door. De KNGU besloot eind vorig jaar om het aflopende contract van Wevers niet te verlengen.

Visser en Van Disseldorp

Ook de Oranjeturnsters Naomi Visser en Sara van Disseldorp maken de overstap naar Varsseveld. Ze verlaten daarmee het nationale trainingscentrum in Heerenveen. De eerste trainingen op de turnacademie in Varsseveld - geen nationaal trainingscentrum - starten half augustus, na de EK turnen in München. Lieke Wevers behoort nog tot de Oranje-selectie, maar laste na de Spelen van Tokio een pauze in.

Interne strijd Wevers en Van Pol

Sanne Wevers, de olympisch balkkampioene van 2016, kondigde eerder deze week aan uit de nationale ploeg te stappen vanwege een "aanhoudende, onwerkbare situatie" die volgens haar was ontstaan door het gedrag van een teamgenote. Het ging om Vera van Pol, die nog wel in Heerenveen traint. Sanne Wevers kwam sinds de Spelen van vorig jaar niet meer in actie.

Beroep vader Vincent

De overstap naar Varsseveld is opmerkelijk vanwege het beroep dat nog tegen coach Vincent Wevers loopt. "Uiteraard zijn we ons daarvan bewust en de uitkomst van de procedure respecteren wij. De turnsters hebben echter allemaal aangegeven graag onder zijn begeleiding te willen werken en dat faciliteren wij graag", zegt Willemijn van der Borg namens de turnacademie.

Turnacademie Achterhoek

De Top Turnacademie Achterhoek bestaat inmiddels zo'n drie jaar. Momenteel maken zestien jonge talenten deel uit van het programma. "Het oosten van Nederland vormt nu nog een witte vlek in de infrastructuur voor topsport van de KNGU, maar met de vorming van deze ploeg kunnen we dat opvullen. Wij willen op termijn uitgroeien tot een professionele sportploeg. We zetten daarbij in op een constructieve en positieve samenwerking met de KNGU", aldus Van der Borg.
De turnsters brachten donderdagmiddag de KNGU op de hoogte van hun besluit. De bond reageerde daarop verrast.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.