Nieuws

Tweede generatie Molukkers blikt terug: "Woonoord Vossenbosch was een plek vol vrijheid en saamhorigheid"

Paul Salakory en Clara Patawala voor het monument Vossenbosch
Paul Salakory en Clara Patawala voor het monument Vossenbosch © Niels Wesselink
Paul Salakory en Clara Patawala zijn beide geboren en getogen in woonoord Vossenbosch in Wierden. Volgens hun een plek vol vrijheid en saamhorigheid. "Toen ik hier opgroeide kende ik de pijn en het verdriet van mij ouders niet", aldus Clara.
Wanneer Paul en Clara over het terrein van Vossenbosch lopen komen de herinneringen naar boven. Paul: "Ja, hier voel ik mij thuis."
Terugblikken op woonoord Vossenbosch

Pijn ouders

De ouders van Paul en Clara kwamen beiden naar Nederland in de veronderstelling dat zij snel terug zouden keren naar de Molukken. Dit kwam er echter nooit van. “Zij hebben altijd hoop gehouden om terug te gaan", vertelt Clara.
Deze hoop uitte zich in koffers en kisten die, gevuld met spullen, klaar stonden voor vertrek. Paul: “In elk Moluks gezin staat een kist van zijn of haar ouders. Daar zit heel veel emotie in, dat is met geen geld te betalen."
Dat tekent ook de relatie van de Wierdense bevolking en Molukse gemeenschap, zij zijn nader tot elkaar gekomen.
Clara Patawala

Erkenning

Vandaag wordt het monument Vossenbosch in bijzijn van koning Willem-Alexander overgedragen aan de Molukse gemeenschap. Het monument is een initiatief vanuit de Wierdense gemeenschap. "Het is een stukje erkenning vanuit de Wierdenaren naar ons toe." aldus Paul.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.