Nieuws

Hengelose verdachte cokelijn Curaçao ook in beeld bij meerdere moordonderzoeken

Verdachten opgepakt voor grootschalige cokesmokkel vanuit Curacao
Verdachten opgepakt voor grootschalige cokesmokkel vanuit Curacao © Politieteam Tartarus
Een van de verdachten die gisteravond zijn aangehouden voor betrokkenheid bij grootschalige coke-smokkel uit Curaçao, is een Hengeloër die voorkomt in meerdere moordonderzoeken. Zo zou hij de uitvoerders hebben geregeld van de moordaanslag op advocaat Schol.
Nu is hij volgens het rechercheteam met codenaam 'Tartarus' betrokken bij een smokkellijn van cocaïne vanuit Curaçao. Samen met vijf anderen werd hij gisteren aangehouden. Zijn huis aan de Bellinckhof, maar ook 12 andere gebouwen zijn doorzocht. Volgens de politie is er een "grote slag geslagen." Bij de doorzoekingen is een grote hoeveelheid coke, geld en luxe goederen in beslag genomen. De politie melde later op de dag dat een zevende verdachte is aangehouden.
Volgens bronnen rond het onderzoek gaat het om een organisatie die serieuze ladingen coke naar Oost-Nederland haalde. Naar zeggen gaat het om honderden kilo's.

Moordaanslag advocaat

Politie en justitie hadden de Hengeloër al langer in het vizier. Hij zou in opdracht van een oud-sportschoolhouder, wiens zaken failliet waren verklaard, uitvoerders hebben geregeld voor de moordaanslag op advocaat Schol. Die had het faillissement afgewikkeld. De uitvoerders zijn wel veroordeeld, de vermoedelijke opdrachtgever en de Hengeloër zijn nog niet voor deze zaak voor de rechter gebracht.

Godfather

Maar de verdachte uit Hengelo komt voor in meerdere onderzoeken naar de Twentse onderwereld. Zo komt zijn naam veelvuldig voor in het politiedossier over de Twentse zelfbenoemde 'godfather' Simo D. en zijn 'soldaten' Grote en Kleine Wolf. Dat onderzoek gaat over meerdere moordaanslagen in 2017 in Twente en Gronau. De Hengelose verdachte komt in dat onderzoek voor, omdat hij bepaalde 'klusjes' op zou kunnen laten knappen. Ook leende hij volgens de politie een auto aan Grote Wolf, die er een automatisch aanvalswapen met munitie mee ging ophalen in Emmen.

Eerder plan cokelijn

Volgens bronnen was de Hengeloër ook al eerder van plan om een cokelijn vanuit Zuid-Amerika op te zetten, samen met Kleine Wolf en een Deventenaar. Ze hadden al een bedrijfsruimte gehuurd. Kleine Wolf had een bedrijf op naam gezet, waarmee tropisch fruit uit Latijns-Amerika kon worden geïmporteerd. De bedoeling was om tussen de vruchten coke te verstoppen. Het plan werd om onduidelijke redenen niet voortgezet.
Hoe hij nu te werk zou zijn gegaan, is nog niet bekend gemaakt. Volgens bronnen in het milieu is de Hengeloër een onverschrokken man, die niet gauw zenuwachtig wordt van politieaandacht. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.
De advocaat van de Hengeloër kan geen reactie geven. Zijn cliënt zit in alle beperkingen, waardoor contact met de buitenwereld verboden is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.