Nieuws

Molukkers demonstreren bij bezoek van de koning aan Wierden

Molukkers demonstreren bij bezoek van de koning aan Wierden
Molukkers demonstreren bij bezoek van de koning aan Wierden © RTV Oost / Mark Bakker
'Onze koers blijft ongewijzigd' staat op een van de spandoeken die protesterende Molukkers in Wierden hebben opgehangen tijdens het bezoek van koning Willem Alexander. De koning is daar voor de ceremoniële overdracht van een monument op het voormalige woonoord Vossenbosch. De demonstranten horen bij een groep die zich Vrije Molukse Jongeren noemt. Ze vinden het bezoek van de koning ongepast.
De demonstranten voelen zich in de kou gezet door uitspraken die de koning deed tijdens een staatsbezoek in 2020 aan Indonesië. De toenmalige vijand kreeg van de koning excuses. De jongeren denken daarbij aan hun vaders die destijds vochten voor Nederland en hun leven hebben gegeven.
Uitspraak van koningin Juliana gebruikt tijdens demonstratie
Uitspraak van koningin Juliana gebruikt tijdens demonstratie © RTV Oost /Mark Bakker
De actievoerders hebben op andere spandoeken uitspraken gezet van Wilhelmina en Juliana toen zij koningin waren. De demonstratie was aangekondigd en de gemeente heeft geregeld dat ze op een plek mogen staan waar de koning dicht bij komt. "We hebben bij de gemeente aangemeld dat we met ongeveer 25 mensen gaan demonstreren" zegt Paul Lawalata. "We doen het netjes zodat we hopen dat de koning even tijd neemt voor onze demonstratie".
Demonstranten verwijzen ook naar uitspraak koningin Wilhelmina
Demonstranten verwijzen ook naar uitspraak koningin Wilhelmina © RTV Oost / Mark Bakker
De demonstratie richt zich ook op het leed en verdriet bij Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen toen ze in 1951 in Nederland werden opgevangen. Ze werden opgevangen in de barakken in het woonoord Vossenbosch. De militairen kregen oneervol ontslag, de barakken waren tochtig, er was geen onderwijs.
De groep grijpt de komst van de koning ook aan om aandacht te vragen voor "het aangedane leed en verdriet van de Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen bij aankomst en tijdens de opvang: oneervol ontslag uit het leger, wonen in tochtige houten barakken, geen onderwijs of praktische opleiding," aldus een pamflet van de organisatie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.