Nieuws

Koning luistert naar verhalen van Molukkers bij overdracht van monument in Wierden

Koning luistert naar verhalen van Molukkers bij overdracht van monument in Wierden
Koning luistert naar verhalen van Molukkers bij overdracht van monument in Wierden © RTV Oost
Hoog bezoek bij de ceremoniële overdracht van Monument Vossenbosch aan de Molukse Gemeenschap in Wierden. Koning Willem-Alexander was bij de plechtigheid. Hij sprak er met Molukkers van de eerste, tweede en derde generatie.
Vooraf was het nog spannend of de gestolen bronzen maquette nog kon op tijd kon worden vervangen. De maquette, een plattegrond van hoe woonoord Vossenbosch er vroeger uitzag, werd een kleine twee weken gestolen door demonstranten. Het stond nog geen jaar op zijn plek bij het monument Vossenbosch, maar gulle gevers zorgden ervoor dat er een kopie kon worden gegoten nog voor het bezoek van de koning.
Dat bezoek begon met een bijeenkomst in de Molukse kerk in Wierden. Er was muziek en er spraken mensen over de aankomst in Nederland, de opvang en het leven in woonoord Vossenbosch.
Het monument wordt overgedragen
Het monument wordt overgedragen © RTV Oost / Harro Brouwer
Honderden Molukkers verbleven in het woonoord na hun aankomst in Nederland in 1951. In dat jaar werden ruim 12.000 Molukse KNlL-militairen en hun gezinnen vanuit Indonesië naar Nederland verscheept. Hen was verteld dat ze zes maanden zouden blijven. En als de politieke situatie in hun land gestabiliseerd was, zouden ze terugkeren. Dat gebeurde nooit.

Woonoord Vossenbosch

Na verloop van tijd verhuisden de inwoners onder meer naar Wierden en integreerden zij in de gemeenschap. Woonoord Vossenbosch werd in de jaren zeventig afgebroken. Stichting Monument Vossenbosch heeft als doel het levend en levendig houden van de geschiedenis van de Molukse gemeenschap in Wierden. Hiervoor is onder meer een speciaal verhalenboek gemaakt dat wordt gebruikt in het basisonderwijs in Wierden.

Demonstratie

Niet alle Molukkers zijn blij met de komst van de koning; een groep demonstranten staat met spandoeken bij het monument. De demonstranten zijn leden van de Vrije Molukse Jongeren en vinden het bezoek van de koning ongepast.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.