Nieuws

Zwarte Cross zoekt nog duizend vrijwilligers: 'Grote zorgen'

Zwarte Cross 2019
Zwarte Cross 2019 © RTV Oost / Rogier van den Berg
De Zwarte Cross zit twee weken voor aanvang nog met een groot tekort aan vrijwilligers. Waar bij de laatste editie in 2019 mensen nog op de wachtlijst stonden om bijvoorbeeld bardiensten te mogen draaien bij het festival in, zoekt de organisatie nu nog duizend vrijwilligers. "Het baart grote zorgen", zegt directeur Ronnie Degen.
In de zoektocht naar vrijwilligers heeft de Zwarte Cross zo'n 200 verenigingen en clubs in Oost-Nederland aangeschreven om vanuit hun ledenbestand hulp te krijgen. Maar dit jaar blijft de animo om bijvoorbeeld een bardienst te draaien enorm achter bij de eerdere edities, ziet Ronnie Degen, directeur van Feestfabriek Alles Komt Goed B.V. uit Hengelo dat het festival organiseert. "In 2019 hadden we een wachtlijst voor vrijwilligers die hier wilden werken. Nu moeten we mensen echt smeken om te komen helpen."

Langere wachttijden

Momenteel zit de Zwarte Cross op tachtig procent van de gewenste bezetting vrijwilligers. "We zoeken in totaal nog zo'n duizend mensen. Ja, dat baart grote zorgen. Ik heb er vertrouwen in dat we al onze 54 bars kunnen bemensen, maar met zulke tekorten zullen we moeten inboeten op ons serviceniveau. Terwijl we dat tot 2019 juist heel goed hadden opgebouwd."
De 220.000 bezoekers van het festival in Lichtenvoorde krijgen mogelijk te maken met langere wachttijden voor een biertje. "Als je met 2 of 3 man minder staat achter een bar, dan moeten we links en rechts oplossingen zoeken", schetst Degen het perspectief. "Dat kan wel, maar je krijgt langere wachttijden, en de vrijwilligers die er wel zijn, moeten nog harder werken."
Langer in de rij voor een hapje eten of een drankje? Die kans is best groot tijdens de komende editie van de Zwarte Cross
Langer in de rij voor een hapje eten of een drankje? Die kans is best groot tijdens de komende editie van de Zwarte Cross

Vergoeding vrijwilligers

Overigens stelt Degen dat het bij de Zwarte Cross niet echt om vrijwilligers gaat. Veel mensen komen binnen via hun eigen vereniging of club, die daar een vergoeding voor krijgen. Al kan iedereen zich natuurlijk ook op eigen titel melden.
Al in februari gingen de eerste mails de deur uit naar verenigingen. Mailherinneringen, oproepen op de eigen kanalen, het aanspreken van het eigen netwerk: Degen en de zijnen trekken alles uit de kast om het vrijwilligersbestand compleet te maken. Ook nog in deze laatste twee weken. Hoe hij mensen wil overtuigen om bardiensten te komen draaien?
Als je ons hier komt helpen, maak je het festival mee. Werk een paar uur, en loop de rest van de dag lekker rond
Ronnie Degen, directeur van de Zwarte Cross
"De kans dat je een kaartje hebt kunnen kopen is klein, in 2019 waren we al uitverkocht. En de kaarten die terugkwamen vanwege het uitstel door corona, waren binnen een minuut weer weg. Als je ons hier komt helpen, maak je het festival mee. Werk een paar uur, en loop de rest van de dag lekker rond. Het nuttige met het aangename combineren."

'Karakters zijn veranderd'

Na corona is het volgens Degen voor iedereen een item, overal zijn personeels- en vrijwilligerstekorten. De directeur vermoedt dat de coronaperiode karakters heeft veranderd. "Mensen zijn sneller moe, hebben andere interesses gekregen en zagen andere dingen van de wereld. We zien een enorm verloop in ons vrijwilligersbestand van voorgaande edities."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.