Nieuws

Veel waardering voor tentoonstelling over goudvondst. "Een goudschat? Dat wisten we helemaal niet"

Een goudvondst in je achtertuin, dat is toch wel bijzonder. Annette Brunninkhuis-Weersink woont op pakweg twee kilometer afstand meter van de plek waar vanaf 2019 gouden munten en sieraden uit de zevende eeuw werden aangetroffen. Dat verdient breder aandacht, vond ze. Zaterdag ging de tentoonstelling op haar erf over de opmerkelijke vondst open voor het publiek.
De eerste bezoekers stonden al om tien uur voor de deur, vertelt Brunninkhuis opgetogen. Wel een uur te vroeg, "Maar ze waren hartelijk welkom en het loopt de hele tijd goed door."
Annette Brunninkhuis-Weersink
Annette Brunninkhuis-Weersink © Ina Brouwer
Toen ze hoorde dat de goudvondst niet in de regio zou blijven maar naar het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden zou gaan, bedacht ze zich geen moment. Haar erf, Landgoed Oude Brunninckhuis, leent zich uitstekend voor een expositie over de munten. De tentoonstelling sluit goed aan bij wat te zien is over de verdwenen buurtschap Brunninkhuizen. Net als haar schoonfamilie is ze er geboren en getogen. Schilder en schrijver Jan Cremer woonde ook nog in de boerderij.
Brunninkhuis kreeg alle medewerking voor de tentoonstelling, die alleen op zaterdagen vanaf 11.00 uur geopend is. Omdat het erf slechts via een smal zandpad te bereiken is, moeten auto's parkeren op de parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan de Hooidijk, bij de vindplaats van het goud. Na een wandeling door het prachtige cultuurlandschap kun je het erf aan de Schabosweg 4 zien liggen.
Landgoed Oude Brunninckhuis
Landgoed Oude Brunninckhuis © Ina Brouwer

Opmerkelijk particulier initiatief

Volgens archeologen van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is een archeologische expositie van een vondst, op particulier indicatief, heel opmerkelijk. Dat houdt de aandacht voor de goudvondst bij het Springendal levend. De tentoonstelling bestaat voor een groot deel uit informatieve panelen. Er draait een film over de opgravingen en er zijn replica's van de munten te zien. Bij de vindplaats zelf komen nog infoborden.
"We zijn hier op vakantie en hoorden van de tentoonstelling", vertelt de heer Bakker. Hij en zijn vrouw komen uit Valthermond en hadden geen idee dat er hier goud was gevonden. Ook Liesbeth Welling uit Paterswolde is erg te spreken over wat ze ziet: "Klein maar heel goed verzorgd. En door de informatie over de buurtschap krijg je een nog beter beeld." Met bewondering kijkt ze naar de replica's van de munten en sieraden. "Zo klein en licht, dat was natuurlijk wel zo handig. En zie je, daar is een stukje af." De replica's zijn in bruikleen gegeven door Suzanne Wentink, archeoloog van de provincie Overijssel.
Replica's van de goudvondst bij Hezingen
Replica's van de goudvondst bij Hezingen © Ina Brouwer
Terwijl de bezoekers naar de film kijken, maakt Brunninkhuis snel wat aantekeningen. De gasten hebben haar feedback gegeven, onder meer over de akoestiek van de filmzaal.
De munten waar alles om draait zijn gevonden tussen mei 2019 en het najaar van 2021. Op 16 februari is de vondst wereldkundig gemaakt. Het werd gelijk landelijk nieuws.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.