Nieuws

Restaurantpersoneel in shock na politie-inval rondom cokesmokkel: "We dachten dat het een overval was"

Trauma na inval bij restaurant Elat in Hengelo
Trauma na inval bij restaurant Elat in Hengelo © Restaurant Elat
Ze zijn zich wild geschrokken bij restaurant Elat in Hengelo. Gisteren werden er in de volle zaak drie mannen opgepakt door een zwaarbewapend arrestatieteam. "Mijn personeel dacht dat het een overval was. Ze hebben een trauma voor het leven," zegt de eigenaresse.
Rond half zes, etenstijd, stormen verschillende zwaarbewapende mannen met bivakmutsen op hun hoofden de grillroom-pizzeria binnen. "Ze waren aan het schreeuwen, het was een enorm kabaal," zegt de eigenaresse. De jonge personeelsleden, van 16-17 jaar oud, schrokken zich wild. "Ze dachten aan een overval. We zijn nog steeds in shock."
Ze hebben een trauma voor het leven
Eigenaresse restaurant Elat

Cokesmokkel

Het bleek een arrestatieteam, dat drie aanwezige gasten in de boeien sloeg. Het drietal wordt verdacht van grootschalige cokesmokkel vanuit Curaçao naar Oost-Nederland. "Maar waarom moet dat in een volle zaak?", vraagt de eigenaresse. "Ze hadden toch ook om het hoekje kunnen wachten, totdat die drie naar buiten kwamen?"
De overige gasten werden bij de inval naar buiten gestuurd. "Er was helemaal geen opvang voor die mensen, dat is toch belachelijk. Iedereen stond te trillen op z'n benen." De eigenaresse vervolgt: "Er waren op het moment van de inval drie jonge kinderen aanwezig, van wie de moeder even snel een boodschapje aan het doen was. Die moeder was terecht helemaal door het dolle van bezorgdheid, want toen ze terugkwam bij het restaurant mocht ze niet naar binnen."

Schadeclaim

De eigenaresse is ook boos dat de politie haar hele zaak nog wilde doorzoeken. "Waarom moet dat, heb ik aan de officier van justitie gevraagd. Ik kan er toch niks aan doen dat drie vaste gasten kennelijk iets op hun kerfstok hebben? Wat heeft dat met mijn zaak te maken? Ik ga een schadeclaim indienen, ik heb de hele avond geen omzet gedraaid. Die agenten zijn gebleven tot negen uur in de avond."
De nog altijd boze eigenaresse heeft haar personeel uitgenodigd. "Vanmiddag gaan we bespreken wat er is gebeurd, en of ze hulp nodig hebben."
De verdachten zouden verantwoordelijk zijn voor grootschalige cokesmokkel
De verdachten zouden verantwoordelijk zijn voor grootschalige cokesmokkel © Politieteam Tartarus

Moordonderzoeken

In totaal werden er in het onderzoek gisteren zes verdachten opgepakt. Drie van hen dus bij Elat in Hengelo. Een van de zes verdachten was al langer in het vizier van justitie, in verband met moordonderzoeken. Zo wordt hij naast de huidige verdenking van grootschalige cokesmokkel uit Curaçao ook verdacht van betrokkenheid bij de moordaanslag op advocaat Schol, zo onthulde RTV Oost vanochtend. De politie meldde later op de dag dat vannacht nog een zevende verdachte is aangehouden.
Naast het huis van deze verdachte aan de Hengelose Bellinckhof en restaurant Elat, werden nog elf gebouwen doorzocht. Waaronder in Enschede. Volgens bronnen rond het onderzoek zou de groep verdachten verantwoordelijk zijn voor gesmokkelde cokepartijen van honderden kilo's. Het rechercheteam met codenaam Tartarus heeft tot middernacht doorgewerkt om bewijsmateriaal te verzamelen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.