Nieuws

Pas in 2023 definitief groen licht voor bouw nieuwe moskee Enschede

Exterieur van de nieuwe moskee in Enschede
Exterieur van de nieuwe moskee in Enschede © Gemeente Enschede
De bouw van de nieuwe moskee in Enschede loopt opnieuw vertraging op. Twee partijen zijn naar de Raad van State gestapt om de bouw tegen te houden. De instantie doet naar verwachting pas in 2023 uitspraak, waardoor de bouw van het nieuwe gebedshuis weer langer op zich wachten.
Begin dit jaar stemde een meerderheid van de Enschedese gemeenteraad voor de komst van de nieuwe moskee, waarover al sinds 2010 werd gesproken. Toch betekent dat niet dat de schop de grond in kan: twee partijen hebben de gemeente voor de Raad van State gedaagd.

Argumenten

"Hun argumenten gaan vooral over verkeer en parkeren, maar ook over zaken zoals de gebedsoproep, de omvang van het gebouw en de communicatie", laat de gemeente weten.
Een woordvoerder bevestigt dat de zaak bij de Raad van State opnieuw voor vertraging zorgt. "Maar dat hadden we wel verwacht bij dit project. De Raad van State heeft een lange wachtlijst voor het behandelen van beroepszaken. We verwachten een uitspraak in de eerste helft van 2023."
Wie naar de Raad van State zijn gestapt, is niet duidelijk. Het veelbesproken dossier gaat daarmee voor de derde keer naar de hoogste bestuursrechter in Den Haag.
De nieuwe moskee, onder de naam Turks Cultureel Centrum, moet komen op de hoek van de Kuipersdijk met de Wethouder Beversstraat in het zuiden van Enschede. De gebedsruimte biedt plaats aan maximaal 625 gelovigen. Tijdens de islamitische feestdagen mag de capaciteit groeien tot ongeveer 1500 mensen. Ook komen er een winkel en een horecazaak op het gebedsterrein, al mogen die faciliteiten alleen door moskeegangers gebruikt worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.