Nieuws

Isala ziekenhuis neemt eigen inkoopbeleid onder de loep na fraudeonderzoek OM

Ziekenhuis Isala in Zwolle
Ziekenhuis Isala in Zwolle © RTV Oost
Ziekenhuis Isala gaat haar eigen inkoopbeleid voor de afdeling cardiologie nog eens grondig onderzoeken. Dat doet het Zwolse ziekenhuis naar aanleiding van het fraudeonderzoek van het OM naar twee cardiologen van Isala. "We kijken kritisch naar onszelf", zegt bestuursvoorzitter Rob Dillmann.
Het corruptieonderzoek naar twee cardiologen en drie voormalige medewerkers van Isala maakt dat het ziekenhuis haar eigen inkoopbeleid nog eens grondig onder de loep neemt. Dat meldt Isala op haar eigen website. "We willen onze hand in het vuur kunnen steken dat dergelijke situaties waar nu onderzoek naar gedaan wordt, niet voor kunnen komen. En daarom doen we zelf aanvullend onderzoek", zegt bestuursvoorzitter Rob Dillmann. Vorig jaar deed het ziekenhuis ook al zo'n onderzoek, waaruit geen bijzonderheden naar voren kwamen. Maar Dillman wil het zekere voor het onzekere nemen.
De twee cardiologen van Isala die onderwerp zijn van onderzoek, zijn geschorst. Aanleiding is een onderzoek dat de Fiscale Opsporingsdienst FIOD naar hen heeft ingesteld. De verdachten zouden bepaalde leveranciers van medische apparatuur hebben voorgetrokken en daar een flinke som geld aan hebben overgenomen. Mogelijk is Isala benadeeld door deze fraude; de twee zijn ook betrokken bij de onderneming Diagram B.V.
Bestuursvoorzitter Rob Dillmann van Isala
Bestuursvoorzitter Rob Dillmann van Isala © Isala / Frans Paalman
"We staan er door alle berichtgeving niet goed op. Laten we daar eerlijk over zijn", zo erkent de bestuursvoorzitter. Ook daarom stelt het ziekenhuis nogmaals een eigen onderzoek in. "De onderste steen moet boven en daarbij kijken we ook kritisch naar onszelf. Want we willen dat al onze activiteiten boven alle verdenking verheven zijn."

Gevolgen voor patiënten

Om de gevolgen van de schorsing van de twee cardiologen voor patiënten te beperken, heeft Isala inmiddels 'een aantal ervaren cardiologen' aangetrokken. Andere cardiologen van Isala nemen alle lopende afspraken en ingrepen over.

Onderzoeken on hold

Nieuwe aanvragen voor wetenschappelijk onderzoek staan bij Isala voorlopig on hold. De onderneming Diagram ondersteunt het Isala Hartcentrum bij klinisch wetenschappelijk onderzoek. Door de fraudebeschuldigingen is onderzoek door Diagram in een ander daglicht komen te staan, stelt Dillmann. De opzet van alle lopende studies worden onderzocht door een auditcommissie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.