nieuws

Landbouw in Overijssel meer dan elders afhankelijk van familie

Veel agrarische familiebedrijven in Overijssel
Veel agrarische familiebedrijven in Overijssel © RTV Oost / Simon Dirk Terpstra
De landbouw in Overijssel is meer dan elders in Nederland afhankelijk van familie. Met 86,8% is het percentage meewerkende familieleden in de agrarische sector in Overijssel het hoogst.
Ook in de drie noordelijke provincies ligt dat met percentages tussen de 81 en 85 procent erg hoog. Landelijk is dat rond de zeventig procent. Dat blijkt uit de definitieve cijfers van de jaarlijkse landbouwtelling die het CBS vandaag heeft gepubliceerd.
Gemiddeld telt elk Fries, Gronings en Overijssels landbouwbedrijf 2,2 zogenoemde 'gezinsarbeidskrachten'. In Zuid-Holland zijn familieleden in landbouwbedrijven juist in de minderheid. Het gaat dan om echtgenoten, broers, zussen, ouders en grootouders, kinderen en kleinkinderen.
Het hoge percentage in het noorden en oosten is te verklaren doordat er relatief veel melkveehouderijbedrijven zijn. Volgens het Landbouw Economisch Instituut (LEI) van de Universiteit van Wageningen zijn bedrijven in de melkveehouderij bijna alleen maar gezinsbedrijven.
Daar staat de glastuinbouw tegenover, bijna twee derde van het aantal agrarische bedrijven. Door de routinematige taken is het volgens het LEI makkelijk om met 'vreemd' personeel te werken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.