nieuws

Otterwerkgroep Overijssel wil maatregelen bij bruggen zodat Twentse otters niet worden doodgereden

De Otterwerkgroep Overijssel wil samen met de gemeente Losser en het waterschap Vechtstromen bekijken of er zogenoemde faunabuizen onder bruggen kunnen komen om het leven van otters te redden. Aanleiding is de terugkeer van de otter in Twente. Bij de oevers van rivier de Dinkel in De Lutte zijn sporen gevonden van in elk geval één otter.
Gevreesd wordt dat de otter bij hoog water de weg oversteekt en wordt doodgereden. Dat gebeurt nu bij ongeveer één derde van de nieuwe aanwas otters. Als bij enkele bruggen over de Dinkel buizen worden aangelegd, waar de otter bij hoog water doorheen kan, hoeven de dieren de weg niet meer over te steken. De Otterwerkgroep Overijssel wil de knelpunten langs rivier de Dinkel in beeld brengen.

Duidelijke sporen gevonden

Vanmorgen zijn opnieuw duidelijke sporen gevonden van de otter, nu bij de brug bij Paviljoen Lutterzand. "De voetsporen en uitwerpselen zijn overduidelijk van de otter", zegt Mark Zekhuis van de Otterwerkgroep Overijssel. "Mogelijk leven er meerdere otters in en rond de Dinkel. DNA van de uitwerpselen moet dat uitwijzen."
In 1988 was de otter officieel uitgestorven in Nederland. Otters kwamen toen veel om in het verkeer, ze verdronken in visnetten en ze gingen dood van het landbouwgif dat toen in veel rivieren zat. In 2002 keerde de otter terug. In Nationaal Park Weerribben-Wieden in de Kop van Overijssel zijn er toen 31 uitgezet. De Otterwerkgroep denkt dat de otter of otters in Twente uit dat gebied komen. "We denken dat dit één of twee mannetjes zijn. Hopelijk komen er snel wijfjes bij zodat de populatie ook in Twente verder wordt uitgebreid."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.