Nieuws

Huisarts blikt terug op protestactie: wat is de toezegging van zorgminister Kuipers waard?

Zorgministers in gesprek met actievoerende huisartsen.
Zorgministers in gesprek met actievoerende huisartsen. © ANP
De toezegging van zorgministers Kuipers en Helder aan de huisartsen ligt er: er wordt gekeken naar manieren om de werk- en regeldruk te verlagen. Dat hebben de ministers gisteren toegezegd aan protesterende huisartsen. Maar wat is die toezegging waard? De Deventer huisarts Mark Boerma is gematigd optimistisch, maar loopt nog niet de polonaise. 'Eerst zien of de ministers hun belofte nakomen', vindt hij.
Een dag na het protest van de huisartsen blikt Boerma terug op wat die demonstratie op het Malieveld in Den Haag heeft opgeleverd. Zorgministers Kuipers en Helder hebben niets beloofd aan de huisartsen, enkel gezegd dat ze samen met de huisartsen zullen zoeken naar manieren om hun werkdruk en regeldruk te verlagen.

Weekmarkten

De ministers deden die toezegging op het Binnenhof, waar een delegatie van de huisartsen met de bewindspersonen sprak. Boerma was niet bij dat gesprek, hij was niet in Den Haag. Maar de Deventer huisarts heeft allerminst stilgezeten. "Wij hebben besloten een publieksvriendelijke actie te houden. Op de weekmarkten in onze regio waren we de hele week aanwezig. Om aan de bewoners, onze patiënten, uit te leggen waarom wij actie voeren."
Huisartsen hebben onder meer veel last van de grote registratiedruk, waardoor er minder tijd voor de patiënten overblijft. "Als je kijkt naar hoe het veranderd is sinds ik begon als huisarts, is dat een wereld van verschil", zegt Boerma. Hij wil af van allerlei onnodige handelingen die huisartsen moeten uitvoeren, bijvoorbeeld de jaarlijkse machtigingen voor hulpmiddelen voor chronisch zieke patiënten. "Dat is elk jaar hetzelfde, terwijl die patiënten niet meer beter worden. Waarom dan jaarlijks een herhaling van dat papierwerk?", vraagt Boerma zich af.

Wat levert het op?

Boerma is gematigd positief over de toezegging van Kuipers aan zijn collega's in Den Haag. "We moeten kijken of wat hij heeft gezegd ook wordt vertaald in afspraken waar we anderen aan kunnen houden, zodat het oplevert wat wij willen; meer tijd voor patiëntenzorg. Dat we weer kunnen doen waarvoor we zijn opgeleid."
Boerma had deze week ook mensen van Salland Zorgverzekeringen over de vloer om mee te kijken in de dagelijkse huisartsenpraktijk. "We hebben uitgelegd waar we tegenaan lopen. Wat er voor zorgt dat wij niet altijd meer kunnen doen wat we graag willen." Boerma trof begrip bij de verzekeraar voor de problemen waar huisartsen mee kampen. "Er is gezegd dat wanneer wij een probleem hebben, zij willen helpen om dat probleem op te lossen. Dat zijn positieve signalen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.