Nieuws

Afrikaanse varkenspest vlak over de Duitse grens in Emsbüren

Varkenspest dichtbij de Nederlandse grens aangetroffen
Varkenspest dichtbij de Nederlandse grens aangetroffen © Jauke Boerdam
In Emsbüren, ongeveer dertig kilometer over de grens in Duitsland, is een eerste geval van Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Dat meldt de NDR. Op de boerderij worden 280 zeugen en ongeveer 1.500 biggen gehouden. Alle dieren worden morgen gedood om verdere verspreiding te voorkomen. De Duitse autoriteiten zeggen er alles aan te doen om de uitbraak in te dammen.
"Helaas was het slechts een kwestie van tijd", zei minister van Landbouw Barbare Ote Kinast vandaag tijdens een persconferentie in Hannover. Dit is "een harde emotionele klap voor de varkenshouders in ons land."
Het ministerie heeft een vervoersverbod ingesteld voor een gebied van tien kilometer rondom het besmette bedrijf.
Het transport van varkens is in eerste instantie verboden binnen de zone en alle voorraden worden in eerste instantie regelmatig gecontroleerd op verdere gevallen. Volgens het ministerie worden zo'n 300 varkenshouders met 200.000 dieren getroffen door de beperkingen. Het is niet uitgesloten dat uit voorzorg andere dieren zullen moeten worden gedood.
Afrikaanse varkenspest is een besmettelijke virusziekte bij gedomesticeerde en wilde varkens die bijna altijd dodelijk en ongeneeslijk is. Er is geen manier om varkens te beschermen door middel van preventieve vaccinatie. De ziekte kan direct van dier op dier worden overgedragen of indirect door de mens naar andere gebieden via besmette voorwerpen zoals kleding, schoenen en voedsel. Afrikaanse varkenspest is ongevaarlijk voor mensen en andere dieren.
Martin Oldenhof van LTO Noord, afdeling Noord-Oost Twente, had al wat berichten langs zien komen over een mogelijke uitbraak van varkenspest vlak over de grens. "Dat baart ons zorgen", reageert hij. "Het komt nu echt aan de grens." Of dat betekent dat het dan ook een kwestie van tijd is voor het virus de grens oversteekt naar een Nederlands bedrijf, durft Oldenhof niet te zeggen. "Ik kan het niet uitsluiten."
Het is nu vooral zaak om de situatie goed in de gaten te houden, geeft Oldenhof aan. Maar dat gebeurde ook al voor de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in Emsbüren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.