Nieuws

Deventer op Stelten met wat aanpassingen weer helemaal terug: ontlading bij artiesten en publiek

Eén van de optredens tijdens Deventer op Stelten
Eén van de optredens tijdens Deventer op Stelten © RTV Oost
Met honderddertig voorstellingen verdeeld over vijftien podia in de stad is Deventer dit weekend de plek voor theaterliefhebbers. Dat publiek heeft er zin in, bleek al. "Publiek begon al te klappen op het moment dat artiesten op kwamen", zegt Martijn Westerbrink. directeur van het evenement. Het is de ontlading na de afgelopen coronajaren.
"Dat merk je bij de artiesten, bij de organisaties maar ook bij het publiek", vertelt Westerbrink. "Dan heb je een artiest die opkomt en goedenavond Deventer roept naar het publiek. Dan gaat direct het hele plein uit zijn dak." Het evenement wordt gevierd, zo lijkt het wel. "Dat is heel mooi om dat weer te zien."
Een optreden tijdens Deventer op Stelten, ook hier veel publiek.
Een optreden tijdens Deventer op Stelten, ook hier veel publiek. © RTV Oost

Cruciale rol

Corona mag dan voor velen een schim uit het verleden lijken, de organisatie heeft er al wel last van gehad. Er moest een voorstelling worden afgelast. "We hadden vanaf het begin als organisatie al rekening gehouden met verschillende scenario's. We hadden een theatergroep waar mensen ziek werden in de groep zelf. Zeker als een cruciale rol niet vervangen kan worden, moet je zeggen dat de voorstelling niet door kan gaan. Dat is heel erg zuur."
Een van de optredende groepen bij Deventer op Stelten dit weekend.
Een van de optredende groepen bij Deventer op Stelten dit weekend. © RTV Oost
Wat de organisatie dit jaar heeft gedaan, om de kans op coronabesmettingen te beperken, is minder grote groepen in de binnenstad laten optreden. "De grotere voorstellingen vinden in een schil net om het centrum plaats. Op plekken met meer ruimte en die eventueel ook afgesloten kunnen worden."

Wie jarig is trakteert

Het is de 25-ste editie van het evenement. "We hebben een grote fototentoonstelling op het Grote Kerkhof staan, waar vanaf 1997 foto's te zien zijn, dus echt 25 jaar in beeld." Daarnaast waren er buiten het programma om kleine theatergroepen geboekt die door het centrum lopen. Maar omdat veel bezoekers toch graag willen weten waar ze bepaalde groepen kunnen vinden, zijn die optredens toch nog maar even snel op een kaartje gezet. Die extra voorstellingen zijn een cadeautje van het jarige evenement aan het publiek.
Een spectaculair optreden bij Deventer op Stelten.
Een spectaculair optreden bij Deventer op Stelten. © RTV Oost
Dat er geen grote voorstellingen meer plaatsvinden in het centrum om te grote massa's publiek aldaar te voorkomen, heeft volgens de organisatie mogelijk wel gevolgen voor het aantal bezoekers dat Deventer op Stelten trekt. Waren dat er eerder zo'n 125.000, dit weekend worden 80- tot 90.000 mensen verwacht.

Prachtig weer

Die hebben trouwens vandaag wel geluk, want het is prachtig weer. De EHBO meldde vanmiddag dat het warme weer tot nog toe niet heeft geleid tot veel problemen, ondanks dus die flinke warme zon. Wel geldt het advies om te blijven drinken.
Theater op Grote Kerkhof in Deventer
Theater op Grote Kerkhof in Deventer © RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.