Nieuws

Afrikaanse varkenspest in Duitsland: "Hou alle voorzorgsmaatregelen in acht"

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onderzoekt welke contacten er zijn geweest tussen Nederlandse bedrijven en de varkensboer in het Duitse Emsbüren, vlak over de grens bij Denekamp, waar de Afrikaanse varkenspest is uitgebroken. Ondertussen wordt een crisisteam opgestart onder leiding van het ministerie van LNV. "Voor nu is het belangrijk dat alle mogelijke voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen."
Het ministerie heeft vandaag overleg gehad met verschillende belanghebbenden, waaronder de Producentenorganisatie Varkenshouderij, de belangenbehartiger van de collectieve varkenshouderijsector. Maandag staat een nieuw overleg gepland.
De beschermingszones om het besmette bedrijf hebben nu nog geen invloed op Nederlands grondgebied, laat een woordvoerder van het ministerie van Landbouw weten. De NVWA onderzoekt ook hoe de transporten gelopen zijn om te kijken of Nederlandse varkenshouders misschien risico lopen. De provincie Overijssel houdt de zaak ook in de gaten.

Dubbele reiniging en ontsmetting

De telefoon van POV-voorzitter Linda Verriet staat de hele dag al roodgloeiend. "Varkenshouders zijn erg ongerust. Met deze uitbraak in Duitsland is het ineens wel heel dichtbij gekomen."
"Voor nu is het belangrijk dat alle mogelijke voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen", is te lezen op de site van de POV. "Neem alle hygiënemaatregelen in acht en let er goed op dat vervoersmiddelen schoon en ontsmet zijn. Bij vervoersmiddelen die terugkomen uit Duitsland is dubbele reiniging en ontsmetting verplicht. Let ook goed op de risisco’s van de import van losse grondstoffen voor diervoeding."
Farmers Defence Force roept het ministerie van LNV op om direct strenge maatregelen te nemen om te voorkomen dat de Afrikaanse varkenspest voet aan de grond krijgt in Nederland. De wens om vrachtwagens die de grens over gaan verplicht te reinigen bij aankomst in en vertrek uit Nederland is dus al ingewilligd. Daarnaast ziet FDF graag een tijdelijk verbod op import van vlees en vleesproducten uit risicolanden of -gebieden. Of het ministerie dat ook van plan is, is nog onbekend.

'Insleep AVP beperken'

"Met deze maatregelen wordt het risico van insleep van AVP naar Nederland aanzienlijk beperkt", aldus Roy Nillisen van Team Varkens FDF over onder meer het invoeren van een tijdelijk importverbod. "Als Nederland wordt geconfronteerd met AVP, en Brussel stelt een exportverbod in binnen de EU, dan heeft dat enorme consequenties voor de sector."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.