Nieuws

Ommen sluit viering 75 jaar vrijheid twee jaar na dato af met historische dag

Historische tour
Historische tour © Gina van Elburg
De mensen in Ommen moeten zich vandaag even terug in de tijd hebben gewaand. Zo’n vijftig legervoertuigen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ingezet, reden mee in een historische tour door Ommen en omliggende kernen. Het rijdend museum trok veel publiek, dat langs de route stonden te wuiven.
Ommen sloot hiermee de festiviteiten van 75 + 2 jaar vrijheid af. Vanwege de coronapandemie konden in 2020 de meeste evenementen niet doorgaan, vandaar dat de viering in Ommen verschoven werd naar 2022. Vandaag kon het feest eindelijk wel doorgaan.
Aan de oevers van de Vecht was een kampement opgebouwd waar de oude legervoertuigen stonden opgesteld, waar zo’n 170 acteurs het leven in die tijd nabootsten en waar de geur van oude legertenten en houtvuur hing.
Historische tour in Ommen
Historische tour in Ommen © Gina van Elburg
Over de Vecht was een heuse pontonbrug opgebouwd, een snelle en goedkope manier om een oeververbinding tot stand te brengen. Op gezette tijden kon het vakantievierend publiek met plezierjacht de vaart vervolgen wanneer de pontons naar de kant werd gehaald.
Tijdens de historische rit van Beerze naar Junne vloog een Amerikaans eenmotorig hoogdekker verkenningsvliegtuig, de Stinson L-5 Sentinel, een stuk mee. Een vliegtuigje met vleugels van hout en een romp van doekbespanning dat in WOII werd gebruikt voor verbindingstaken, luchtambulance en licht transport.
Vliegtuig cirkelt boven Ommen
Vliegtuig cirkelt boven Ommen © Gina van Elburg
Via de Manitoba-rotonde reed de stoet terug vanuit Lemele naar Ommen. Onderweg belandde een van de tanks met pech langs de weg, waardoor de mensen langs de route nog wat langer konden genieten van de entourage en de langstrekkende colonne.
De veteranen uit het Vechtdal werden door burgemeester Vroomen van de gemeente Ommen ontvangen en tijdens een receptie bedankt voor hun inzet voor vrede en veiligheid in de wereld.
De dag werd afgesloten met een concert van de Fanfare Bereden Wapens.
Pontonbrug over de Vecht
Pontonbrug over de Vecht © Gina van Elburg

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.