Nieuws

Gemengde reacties op benoeming Remkes als gespreksleider tussen boeren en politiek

Johan Remkes leidt de gesprekken tussen de boeren en de politiek.
Johan Remkes leidt de gesprekken tussen de boeren en de politiek. © ANP
Johan Remkes is aangewezen als bemiddelaar die gesprekken met boeren en de politiek moet leiden. De Tweede Kamer had om zo'n bemiddelaar gevraagd vanwege de heftige reactie uit de agrarische sector op de ingrijpende stikstofplannen. De aanstelling van Remkes leidt tot gemengde reacties onder boeren. LTO staat open voor een gesprek, Farmers Defence Force is sceptisch.
Vanaf 13 juli gaat Remkes aan de slag met voorbereidingen. Het idee is dat de gesprekken in de tweede helft van augustus beginnen, schrijft landbouwminister Henk Staghouwer in een brief aan de Kamer.
Meerdere partijen in de Tweede Kamer pleitten onlangs voor een bemiddelaar of verzoeningscommissie.

Crisismanager

Staghouwer en stikstofminister Christianne van der Wal hebben Remkes gevraagd onafhankelijk de gesprekken te leiden tussen "het kabinet, medeoverheden, de agrarische sector en andere belanghebbende organisaties". De VVD'er heeft veel ervaring als bestuurder en er wordt vaak een beroep op hem gedaan als crisismanager, bijvoorbeeld na politieke problemen in Limburg en Den Haag. Hem werd vorig jaar ook gevraagd de ellenlange formatie uit het slop te trekken.
Ook in het stikstofdossier is Remkes geen onbekende. Hij leidde een commissie die twee belangrijke rapporten schreef over de stikstofaanpak. Daarin adviseerde hij onder meer doelen vast te houden (driekwart van de beschermde natuur onder de kritische stikstofgrens en halvering van de stikstofuitstoot) waar een deel van de boeren zich nu tegen verzet.

Reactie LTO Nederland

LTO Nederland is niet betrokken geweest of gekend in de keuze voor Johan Remkes als gespreksleider tussen boeren en kabinet, maar staat in beginsel open voor een gesprek. Dat laat de ondernemersorganisatie voor boeren en tuinders weten in een reactie op het bericht dat Remkes is aangewezen als bemiddelaar die gesprekken tussen boeren en de politiek moet gaan leiden.
LTO stelt dat bij een gesprek cruciaal is dat met de bemiddelaar en het kabinet over de "échte pijnpunten" kan worden gesproken. "Dus over de doelen, het tijdspad en de manier waarop reducties kunnen worden gehaald. Is die ruimte er niet, dan heeft een gesprek simpelweg geen zin."

Rutte voorstander

Die doelen blijven staan, heeft premier Mark Rutte al gezegd tijdens een debat over de boerenacties deze week. In dat debat zei Rutte voorstander te zijn van een bemiddelaar. "Maar we gaan niet aan tafel zitten met de relschoppers", voegde hij daaraan toe. "Ik ga niet aan tafel zitten met iemand die met een mokerhamer op een politiebus staat te rammen."
Vicevoorzitter Jos Ubels van Farmers Defence Force is sceptisch over de beslissing van het kabinet om Johan Remkes aan te stellen als bemiddelaar tussen boeren en politiek. "Ik snap niet wat het doel is van deze exercitie", schrijft hij in een reactie aan het ANP.

Eenzijdig gesprek

"Het kabinet maakt blunder op blunder en nu sturen ze een bemiddelaar op pad die eenzijdig het gesprek aan moet gaan zonder aan de doelen te mogen tornen", schrijft Ubels. "Ik vraag me af wat er dan in zo'n gesprek gezegd moet worden." Hij vraagt zich ook af of boeren bereid zullen zijn om "voor Piet Snot" met Remkes aan tafel te gaan. "Ik in elk geval niet."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.