Nieuws

Varkensboeren maken zich grote zorgen over uitbreken Afrikaanse varkenspest vlak over de grens

Varkens in stal
Varkens in stal © RTV Oost
De zorgen zijn groot bij varkensboeren in Overijssel nadat gisteren bekend werd dat er Afrikaanse varkenspest is aangetroffen in de Duitse plaats Emsbüren, enkele tientallen kilometers over de grens met Nederland. "De zorg is groot, hoe ontwikkelt dit zich?", zegt varkensboer Gerben Dekker uit Vriezenveen.
Dekker wil, mede omdat hij voorzitter is van Producenten Organisatie Varkenshouderij Overijssel, wel reageren op de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest vlak over de grens. Voorwaarde is wel dat het gesprek niet plaatsvindt op zijn erf, in de buurt van zijn varkens. "Niet onnodig mensen je erf ophalen", legt Dekker uit.
'Ik maak me zorgen'
Gerben Dekker, varkenshouder
Direct nadat het nieuws over de besmetting in Emsbüren bekend werd, gingen de draaiboeken open, aldus Dekker. "De zorg is op dit moment groot, hoe ontwikkelt zich dit? Loopt het met een sisser af?" Die draaiboeken schrijven het nemen van maatregelen voor die ervoor moeten zorgen dat besmetting naar Overijsselse bedrijven wordt voorkomen. "Vrachtwagens die in Duitsland zijn geweest worden dubbel ontsmet. Normaal worden ze al een keer ontsmet, maar nu gebeurt dat bij de grens nog een keer."

Maatregelen

Daarnaast worden transporten extra in de gaten gehouden en op de erven van de varkenshouders worden extra maatregelen genomen om het risico op besmetting maar zo laag mogelijk te houden.
"Ik maak me zorgen", zegt Dekker. En dat is niet zo gek, want die Afrikaanse varkenspest rukt steeds verder op richting de Nederlandse grens. Het probleem speelt al langer in Duitsland, maar dan vooral in het oosten van dat land. Voor het eerst wordt het virus zo dicht aan de Nederlandse grens vastgesteld.
Afrikaanse varkenspest is een besmettelijke virusziekte bij gedomesticeerde en wilde varkens die bijna altijd dodelijk en ongeneeslijk is. Er is geen manier om varkens te beschermen door middel van preventieve vaccinatie. De ziekte kan direct van dier op dier worden overgedragen of indirect door de mens naar andere gebieden via besmette voorwerpen zoals kleding, schoenen en voedsel. Afrikaanse varkenspest is ongevaarlijk voor mensen en andere dieren. Op de boerderij in Emsbüren worden 280 zeugen en ongeveer 1.500 biggen gehouden. Alle dieren worden gedood om verdere verspreiding te voorkomen.
Hoe het virus bij die varkenshouder terecht is gekomen, is nog niet helemaal duidelijk. Normaal gesproken komt varkenspest voor onder wilde zwijnen. "Op één of andere manier, waarschijnlijk via voer, is het nu bij een varkenshouderij vlak over de grens terechtgekomen", zegt Dekker.
Vanuit het niets is het ineens heel dichtbij
Gerben Dekker, varkenshouder
"Het schuift iedere keer verder op richting ons land. In Nederland zijn we gelukkig nog vrij van Afrikaanse varkenspest, maar het is nu vanuit het niets in één keer heel dichtbij."
Varkenshouder Gerben Dekker uit Vriezenveen
Varkenshouder Gerben Dekker uit Vriezenveen © RTV Oost
Varkenshouders in de regio maken zich zorgen. "Het is bij een gehouden varkenshouderij, dus die dieren zijn binnen en we hopen ook dat door de goede, strikte maatregelen dat het daarbij blijft, maar het is zorgelijk en we hopen dat het niet deze kant op komt."

Op slot

Een meevaller is er nog wel. Het varkensbedrijf in Emsbüren staat nog zover van de grens dat Nederlandse varkenshouders niet binnen de cirkels vallen die veiligheidshalve rond besmette bedrijven worden getrokken. "Je hebt een zone waar absoluut niks meer mag. Daar staat alles stil, recreatie, horeca, daar mag echt niks meer. Dat wordt op slot gezet. Een cirkel daaromheen zijn er vervoersverboden en daarbuiten zijn er geen beperkingen", legt Dekker uit.
Mocht het virus zich verder richting de Duitse grens verplaatsen, of zelfs eroverheen, dan worden die zelfde cirkels ook in Nederland getrokken. "Mensen die dan in zo'n cirkel zitten, zijn aan de beurt."

Lessen uit het verleden

Het zou niet de eerste keer zijn dat Nederland te maken krijgt met Afrikaanse varkenspest. "Er zijn rond de eeuwwisseling uitbraken geweest", zegt Dekker. "Toen waren er veel meer varkenshouders en waren dingen niet zo goed geregeld. Transporten werden niet altijd gemeld. Toen werden er nog snel wat dieren gepakt. Laten we die verplaatsen naar een ander gebied, anders worden al onze dieren geruimd. Door dat menselijke handelen liep het toen helemaal uit de hand. Wij hopen dat wij daar als varkenshouders en als overheid van geleerd hebben."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.