Nieuws

Gaat een bemiddelaar de boeren en het kabinet echt weer tot elkaar brengen?

Johan Remkes moet als bemiddelaar de boeren en de politiek weer dichterbij elkaar brengen. Zo'n gespreksleider is volgens hoogleraar mediation Sven Zebel van de Universiteit Twente geen slecht idee. Maar hij zet zijn vraagtekens bij Johan Remkes als bemiddelaar. "Ik denk dat het wel een obstakel vormt."
Remkes wordt bemiddelaar in de gesprekken tussen boeren en het kabinet over de stikstofplannen, die veel stof doen opwaaien. Ook vandaag zijn er in Overijssel weer veel protestacties van boze boeren.

Samen een oplossing

Na weken van protestacties vindt Zebel het aanstellen van een bemiddelaar geen slecht idee. Als hoogleraar mediation aan de VU en hoofddocent aan de Universiteit Twente op het gebied van mediation, herstelrecht en conflictpsychologie, kent hij het klappen van de zweep.
"Als partijen tot een gezamenlijke oplossing komen, en ze daar zelf ook zeggenschap in hebben gehad, dan wordt die oplossing ook breder gedragen en zullen partijen zich daar ook beter aan houden. Dat blijkt ook uit onderzoeken", zegt Zebel. "Het maakt nogal wat uit of je samen aan tafel zit of dat iets van bovenaf wordt opgelegd."
Boeren zeggen de laatste weken het gevoel te hebben dat er niet met, maar over óver hen wordt gepraat. "Er is een bepaalde machtsongelijkheid die zo ervaren kan worden", zegt Zebel daarover. "Wil een mediationtraject succesvol zijn, dan moet dat eigenlijk tussen gelijkwaardige gesprekspartners plaatsvinden. Men moet het idee hebben te worden gehoord."
Er is een bepaalde machtsongelijkheid die zo ervaren kan worden
Hoogleraar Sven Zebel

Obstakels

VVD'er Remkes gaf twee jaar geleden nog leiding aan het Adviescollege Stikstofproblematiek, waarin geadviseerd werd om de stikstofuitstoot veel sterker te laten dalen. Dat uitgerekend Remkes nu op de stoel van bemiddelaar gaat zitten, gaat er daardoor bij veel boeren niet in. "Als je in een huwelijkscrisis zit, schakel je ook je beste vriend niet in als mediator", citeert de NOS een boer.
Hoogleraar Zebel denkt dan ook dat Remkes als bemiddelaar niet met open armen zal worden ontvangen door de boeren. "Ik denk dat het een obstakel vormt en het een nog grotere uitdaging van het kabinet kan worden om dat obstakel weg te nemen. We zien in de media dat er bedenkingen zijn bij deze bemiddelaar. Zo'n partij zou eigenlijk neutraal en onafhankelijk moeten zijn en daar worden vraagtekens bij gezet."
Sven Zebel van de Universiteit Twente
Sven Zebel van de Universiteit Twente © RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.