Nieuws

Boeren blokkeren vijf distributiecentra in Overijssel

Blokkade bij het distributiecentrum van Aldi in Deventer
Blokkade bij het distributiecentrum van Aldi in Deventer © News United / Rens Hulman
De aangekondigde protesten van boeren richten zich in Overijssel voorlopig op distributiecentra. Om 05.00 uur hadden zo'n twintig tot dertig (landbouw)voertuigen de ingang van het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle al dichtgezet. Even later was het ook raak in Raalte, Deventer en Haaksbergen.
Lege vrachtwagens die aan komen rijden bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle zien het direct: hier is geen doorkomen aan. Een politieagent wijst ze, vlak voordat ze het distributiecentrum bereiken, dan ook op de onmogelijke doorgang. Rechtsomkeert maken is de enige optie. Oftewel: geen lading producten mee richting supermarkten, maar met een lege wagen wachten tot de blokkade verdwijnt.
En ook in Raalte kunnen vrachtwagens het distributiecentrum van Jumbo niet bereiken. Zo'n 150 trekkers, waarvan enkele opgesierd met omgedraaide Nederlandse vlaggen en kartonnen borden, staan voor de in- en uitgang.
Zicht vanuit de lucht: bovenaan is goed te zien hoe boeren de toegangsweg naar het distributiecentrum in Zwolle geblokkeerd hebben
Zicht vanuit de lucht: bovenaan is goed te zien hoe boeren de toegangsweg naar het distributiecentrum in Zwolle geblokkeerd hebben © Persbureau Noord Oost Nederland

Deventer

Rond kwart voor zeven was het ook raak in Deventer. Boeren verzamelden zich rond 06.00 uur in Bathmen om via de A1 naar het distributiecentrum van Aldi in Deventer te rijden. Daar aangekomen gingen de protesterende boeren direct over tot een blokkade. Even later ook bij het distributiecentrum van Sligro, om de hoek.
Beelden van het protest bij de Aldi in Deventer:
Boeren blokkeren distributiecentrum Aldi in Deventer

Haaksbergen

Een stuk of vijftig trekkers blokkeren de ingang van het distributiecentrum van Plus in Haaksbergen. Een oplegger met enkele hooibalen is pal voor de ingang gezet. De protesterende boeren krijgen koffie en broodjes aangeboden van de Plus.
Hoe lang de acties gaan duren, en welke gevolgen dit heeft voor de bevoorrading van supermarkten in de regio, is onbekend. Al vertelde een boer uit Dalfsen vanochtend in Klaar Wakker op RTV Oost dat hij 'de hele week heeft vrij genomen'. Voorlopig lijkt er vanuit de boeren dan ook nog geen einde te komen aan de actie.
De politie is ook aanwezig in Haaksbergen:
Tientallen boeren bij distributiecentrum Plus in Haaksbergen

'Blokkades onacceptabel'

"De blokkades zijn onacceptabel en moeten per direct opgeheven worden", stelt het CBL, de brancheorganisatie van supermarkten. Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel hebben de boeren een conflict met de overheid, en moeten supermarkten en verdeelcentra hier buiten blijven staan. De kans bestaat dat het doen van boodschappen in gevaar komt, als de blokkades langer aanhouden. Verder wijst de organisatie op dagverse producten, die mogelijk vernietigd moeten worden als ze niet geleverd kunnen worden.
Het CBL doet dan ook een dringend beroep op justitie en politie 'om stevig in te grijpen en blokkades op te heffen'. De organisatie beraadt zich op vervolgstappen. Een claim richting boeren behoort tot de mogelijkheden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.