Nieuws

Slachtoffer Zwolse McDonald's-moord had met zoon jetset-leven in Turkije

De Torunlar Invest Group exploiteerde onder meer een exclusieve autoverhuur
De Torunlar Invest Group exploiteerde onder meer een exclusieve autoverhuur © Torunlar Car Rental
Een van de slachtoffers van de dubbele moord bij McDonald's in Zwolle had met familieleden een investeringsmaatschappij in Turkije. Ogenschijnlijk leek het gezin daar een jetset-leven te leiden, terwijl in Nederland bedrijven op de fles gingen. Een conflict rondom een investering in Turkije lijkt de opmaat geweest naar de fatale schietpartij in het bomvolle fastfood-restaurant.
Afgelopen weekend bracht de NOS naar buiten dat de moordverdachte honderdduizenden euro's had geïnvesteerd bij de familie Torunlar in Turkije. Hij wilde dat ze er vastgoed mee zouden kopen, maar naar eigen zeggen zag hij niks van het geld terug. "Het is maffia, ze hebben me geplukt."

Misbruik

Het is een beeld dat kennissen van de familie Torunlar bekend voorkomt. "Ze hanteren deze handelswijze al langer. Eerst vertrouwen wekken, daarna misbruik maken. Nooit geld teruggeven, alleen maar meer vragen. Al dan niet met bedreigingen", zeggen ze tegen RTV Oost. Daarbij doelen ze vooral op moordslachtoffer Ali en een zoon van hem.
Op de dag van de fatale schietpartij in de McDonald's had de moordverdachte afgesproken met twee leden van de familie in het fastfoodrestaurant. Een van die twee mannen, Ali, was jaren met een zoon in Turkije en had een investeringsmaatschappij. Hij had zijn broer Hüseyn meegenomen naar het gesprek.
Volgens de moordverdachte eiste Ali die fatale dag nog meer geld van hem; 30.000 euro. Hij sprak bijna een uur met de broers, maar het gesprek escaleerde naar eigen zeggen toen hij aangaf dat hij niet kon betalen. "Ik kreeg te horen: ik schiet je dood en we nemen je kinderen ook mee." Toen zou er iets bij de verdachte zijn geknapt. Hij heeft zeker elf kogels afgevuurd op de twee slachtoffers. Die overleden ter plekke.

Rooftopbar

Slachtoffer Ali had in Istanbul het bedrijf 'Torunlar Invest Group'. Onder die vlag werden verschillende bedrijven opgericht. Zo was er een firma die acteurs kon begeleiden in hun carrière, een chemiebedrijf, een autoverhuur met luxe bolides en een rooftopbar op een chique Hilton-hotel.
De autoverhuur en de rooftopbar liet hij runnen door zijn zoons. Met één van die zoons had de moordverdachte naar eigen zeggen een conflict. Dat zou degene zijn die er met zijn geld vandoor was gegaan.
Het gaat om de zoon die rooftopbar 'Mon Amour 17' exploiteerde; een bar-restaurant op de zeventiende etage van een Hilton-hotel in de Aziatische buurt van Istanbul. In de uitgaansgelegenheid traden tal van bekende Turkse artiesten op. Volgens een bezoeker is de bar recent van eigenaar veranderd.

Jetset

De zoon lijkt in Istanbul een jetset-leven te hebben. Hij knoopte een relatie aan met een bekende zangeres, ging zelfs een verloving aan met haar, om vervolgens de relatie op de klippen te laten lopen. Hij haalde vorig jaar de voorpagina's van de roddelpers toen hij avances zou hebben gemaakt in de richting van een nieuwslezeres. Volgens de roddelbladen zou hij haar 300 rozen hebben bezorgd op haar vakantieadres.
Volgens kennissen van de familie Torunlar spiegelde de zoon meermaals voor dat hij een telg was uit een bekende vastgoedfamilie in Turkije met ongeveer dezelfde achternaam. "Maar als dan uitkwam dat het eigenlijk een soort pizzabakker was, was het altijd snel uit met de pret. Tot dan was het altijd de grote man uithangen, de blits maken met mooie wagens."
Op sociale media geeft de zoon uiting aan zijn verdriet over het verlies van zijn vader Ali en oom Hüseyn. Op de foto's is goed te zien dat ze in Turkije ogenschijnlijk goed leefden. Zo zijn er plaatjes te zien van Ali en zijn zoon achterin een limousine, in een mooie tuin met palmbomen en op de achtergrond een dikke SUV-auto. Pa Ali is te zien op een jacht en ze zijn vrijwel altijd goed gekleed.
De Torunlar Invest Group had verschillende bedrijven, in Nederland was alles op de fles
De Torunlar Invest Group had verschillende bedrijven, in Nederland was alles op de fles © Torunlar Car Rental

Faillissement

Opvallend, aangezien Ali in Nederland meerdere bedrijfjes achterliet, die allemaal op de fles zijn gegaan. Bij het faillissement van een bedrijf in zonnepanelen is zelfs onderzoek gedaan naar onbehoorlijk bestuur en fraude. Mogelijk waren er spullen verkocht, kort voordat het bedrijf ter ziele ging. Het faillissement werd uiteindelijk aangevraagd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, omdat een boete onbetaald bleef. Ook de Belastingdienst had nog een vordering van 110.000 euro openstaan bij Ali.
De curator had moeite om het faillissement af te wikkelen, omdat de eigenaar onbereikbaar was in Turkije. Toen hij Ali na ruim een jaar te pakken had, bleek het voor hem niet mogelijk om naar Nederland te komen. Slechts een deel van de administratie werd overhandigd. Naast het zonnepanelbedrijf gingen er meer bedrijven van Ali op de fles. De meeste bedrijven zijn opgeheven wegens gebrek aan baten.

Conflict

Ali's zoon heeft bij de politie aangegeven inderdaad een conflict te hebben gehad met de moordverdachte. Hij heeft tegen de politie gezegd dat de moordverdachte wilde investeren in Turkije en dat er daarom geld over en weer ging, maar dat het juist de moordverdachte was die de boel bedonderde. Waarom de tonnen euro's in contant zouden zijn overgedragen, wordt niet duidelijk.
Het conflict leidde in ieder geval tot dreigende taal van de zoon van Ali richting de verdachte, blijkt uit appjes die aan het strafdossier zijn toegevoegd. Bemiddeling van oom Hüseyin leverde niets op.

Spijt

De moordverdachte zegt wroeging te hebben van zijn fatale actie. "Wat er in de McDonald's gebeurd is, heb ik echt spijt van", zei hij afgelopen maand tegen de recherche. "Ik schaam me vreselijk. Ook voor de kinderen die erbij waren." Een paar uur na de schietpartij meldde hij zich op het politiebureau in Deventer. "Ik heb iets ergs gedaan", zei hij. En gaf meteen toe dat hij had geschoten en werd aangehouden.
Al in zijn eerste verhoor verklaarde de verdachte dat hij werd afgeperst. Inmiddels zijn chatberichten tussen de slachtoffers, hun familieleden en de verdachte onderzocht.
Na de schietpartij zou de verdachte een willekeurige kant op zijn gereden. Hij zegt zijn telefoon en het vuurwapen onderweg uit het raam te hebben gegooid. Het pistool zou hij hebben meegenomen omdat hij zich bedreigd voelde door de broers, maar zegt dat hij niet van plan was hen iets aan te doen. In mei heeft de politie samen met hem gezocht naar zijn telefoon en het wapen, maar die zijn niet gevonden.
De twee broers werden doodgeschoten in een bomvolle McDonald's in Zwolle-noord
De twee broers werden doodgeschoten in een bomvolle McDonald's in Zwolle-noord © ANP

Chique

De moordverdachte runde een bedrijf in Turkse levensmiddelen in het Gelderse Velp. Hij woonde met zijn vrouw, zoontje en drie maanden oude baby in het chique Rozendaal, een dorpje bij Arnhem. Zowel zijn familie, als de familie aan slachtofferzijde, zijn door de politie in het verleden in verband gebracht met handel in wiet en/of heroïne.
De verdachte is door rechtbank dit jaar nog veroordeeld na het foutlopen van een mondkapjesdeal. Hij moest nog anderhalve ton betalen aan een leverancier.

Reacties advocaten

De advocaten van de verdachte betwisten dat sprake is geweest van een koelbloedige liquidatie in de McDonald's. "Alles wijst erop dat onze cliënt lange tijd is opgelicht, afgeperst en met de dood bedreigd. Het lijkt op een geval van psychische overmacht," zeggen ze tegen de NOS.
De advocaat van enkele nabestaanden zegt dat de familie zich niet herkent in de beschuldigingen van de verdachte. "Als hij zich bedreigd had gevoeld, dan had hij naar de politie moeten gaan en had hij niet twee mensen om het leven hoeven brengen."
Aanstaande donderdag is een eerste voorbereidende rechtszitting in de dubbele moordzaak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.