Nieuws

Eerbetoon aan verongelukte vlieginstructeur Auke Sieswerda boven vliegveld Twenthe

Hij vloog probleemloos in de grootste Boeings en daarvoor in F16's. Maar een vlucht in het kleine Italiaanse 2-zitstoestel Blackshape Gabriél werd de 63-jarige piloot Auke Sieswerda exact een week geleden fataal. Hij vloog als instructeur, samen met een 24-jarige leerling uit Zeewolde, boven het Zwarte Meer toen het vliegtuigje door onbekende oorzaak tussen de Noordoostpolder en Overijssel neerstortte. Beide inzittenden kwamen om het leven. Omdat Sieswerda jarenlang op vliegveld Twenthe heeft gewerkt, werd daar vanmiddag een herdenkingsdienst voor hem gehouden.
Shelter B527 is ingericht voor de dienst. De shelter was een bekende plek voor Auke Sieswerda, want het was in zijn Twentse tijd een 'F16-garage'. Een kleine vijftien jaar werkte Sieswerda op de vliegbasis. Het waren de jaren '80 en '90, de familie woonde toen in Borne, waar ook zijn zoons zijn geboren.
Twente is een plek waar hun vader de mooiste tijd als vlieger heeft gehad, vertellen de zoons. Het leek de familie daarom een waardig afscheid om het op deze locatie te doen.
De 63-jarige vlieginstructeur woonde de laatste jaren in Oosterbeek. Dinsdagochtend 28 juni steeg hij op in Lelystad, bij de vliegschool 'Zelf Vliegen'. Daar worden onder meer toekomstige piloten van Transavia opgeleid. Zo ook deze ochtend. Een 24-jarige leerling-piloot ging met Sieswerda de lucht in. Boven het Zwarte Meer ging er iets vreselijk mis.
"Je hoorde de motor aan en uit gaan", vertelde een boer uit Genemuiden die het zag gebeuren. "Daarna hoorde ik griezelig harde knallen. Het toestel vloog in brand en schoot in een rechte lijn naar beneden." De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet onderzoek naar de toedracht, maar de kans bestaat dat de oorzaak van het ongeval nooit gevonden wordt. De meeste opleidingsvliegtuigen zijn namelijk niet uitgerust met een zwarte doos.
Tijdens de afscheidsdienst kwamen familie, vrienden en (oud)-collega's van Sieswerda aan het woord. Zijn vriendelijkheid, expertise en professionaliteit werden volop geprezen. "We verliezen een top-instructeur", aldus één van de oud collega's. In de tijd dat hij op de F16 vloog in Twente werd hij door collega's Monk genoemd.
"We noemden je zo in de luchtmacht, vanwege je haardracht. Toen nog een kale plek ter grootte van een stroopwafel, midden op je kruin. We hadden hier tussen de verschillende squadrons heerlijke rivaliteit. Maar je was altijd rustig, beheerst, bedachtzaam en trouw aan je maten. Een vlieger in hart en nieren."
Aan het einde van de herdenkingsdienst vlogen twee F16's, met daarin oud-collega's van Sieswerda, over de bunker. Ook vloog een aantal vliegtuigen over van de Lelystadse vliegschool. Eén daarvan vloog weg uit de formatie, een symbolische weergave van het heengaan van een vlieger.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.