Nieuws
Stormloop bij GGD'en in Overijssel voor coronavaccinatie zonder afspraak

Het loopt storm bij de GGD'en in Overijssel voor het vaccineren zonder afspraak. In een week tijd is in Twente het aantal mensen dat zich zonder afspraak laat vaccineren tegen het coronavirus verdubbeld. Ook in IJsselland ziet de GGD een stijging, met soms lange rijen tot gevolg.
In twee dagen tijd lieten bij de vaccinatielocatie in Enschede 1.200 mensen zonder afspraak zich prikken tegen het coronavirus. Lange wachtrijen waren op sommige momenten het gevolg. "Er zijn soms flinke wachttijden", erkent een woordvoerder van de GGD Twente. "Het loont dan ook om een afspraak te maken."
Vaker open
Om de toeloop aan te kunnen, gaan de vaccinatielocaties in Almelo, Deventer en Zwolle vanaf deze week een dag vaker open. Ook zetten beide GGD'en in Overijssel extra personeel in.
"Er komen nu verhoudingsgewijs meer mensen zonder afspraak dan mét afspraak. Daardoor wordt het ook drukker op de locaties", vertelt een woordvoerder van de GGD IJsselland. "We roepen dan ook iedereen op om vooral een afspraak te maken. Heb je geen afspraak, dan bestaat de kans dat je langer moet wachten."
Er zijn soms flinke wachttijden
Pop-uplocaties
Ook bij de pop-uplocaties van de GGD, dat zijn locaties die voor een kortere periode ergens staan, is de animo volgens beide GGD'en flink gegroeid. "Het aantal gevaccineerde inwoners lag eerder tussen de 40 en 140 per keer, maar de laatste weken gaat het om 300 tot 400 prikken per pop-uplocatie. Afgelopen zaterdag hebben we in Nijverdal 525 vaccinaties gezet", zegt de GGD Twente-woordvoerder.
Dat er nu fors meer animo is voor een coronavaccinatie, heeft volgens de GGD meerdere oorzaken. Zo speelt de vakantietijd mee, maar willen mensen zich nu ook eerder laten vaccineren omdat het aantal besmettingen weer toeneemt, aldus de woordvoerder.
Herhaalprik
De 'herhaalprik', dat is de prik voor mensen die de eerste prikken en de boosterprik al hebben gehad, is overigens nog maar voor een beperkte groep beschikbaar. Het gaat daarbij onder andere om zestigplussers, mensen met een ernstige afweerstoornis en mensen met het syndroom van down, aldus de Rijksoverheid.