Nieuws

Linkse partijen roepen provincie op: Houd vast aan stikstofaanpak

Overijssel noemt de stikstofplannen van het kabinet 'onhaalbaar'
Overijssel noemt de stikstofplannen van het kabinet 'onhaalbaar' © RTV Oost
Overijssel moet doorgaan met de aanpak om de stikstofuitstoot onder boeren terug te dringen. De natuurdoelen moeten leidend zijn en niet ter discussie staan. Die oproep doen vier linkse partijen woensdag aan het provinciebestuur.
GroenLinks, ChristenUnie, PvdA en Partij voor de Dieren reageren daarmee op de onrust die is ontstaan over de stikstofplannen van het kabinet en over het voornemen van de provincie om daarin haar eigen plan te trekken. De provincie noemde de stikstofplannen van het kabinet eerder 'onhaalbaar'.
De vier partijen willen dat de provincie zich houdt aan de deadline van 1 juli 2023. Die dag moet de provincie een compleet plan van aanpak klaar hebben, waarin staat hoe de stikstof onder de boeren in Overijssel teruggedrongen wordt.

Aanpak doorzetten

"Wij verzoeken het provinciebestuur om door te gaan op de ingeslagen weg van de gebiedsgerichte aanpak, om te komen tot verschillende programma's", zeggen de vier partijen.
Zij roepen daarbij op om samen te werken met de partner 'met begrip voor de wederzijdse belangen en in een respectvolle omgang met elkaar'. De vraag is wel of het voorstel van de vier partijen woensdag een meerderheid behaalt in Provinciale Staten.

Niet aanpassen

De provincie mag de plannen voor de stikstofuitstoot overigens niet zo maar aanpassen of vertragen, benadrukte het Ministerie van Landbouw onlangs. "Dit is gewoon de lijn." Van de doelen afwijken kan ook niet, stelt het ministerie "want er liggen gerechtelijke uitspraken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.