Nieuws

Overijsselse burgemeesters stellen blokkeerboeren ultimatum: "Om acht uur vanavond stoppen"

Blokkade Coop Deventer
Blokkade Coop Deventer © News United / Rens Hulman
De burgemeesters van Raalte, Deventer en Zwolle roepen de boeren op de blokkades bij de supermarktdistributiecentra te stoppen. Om acht uur vanavond moeten de centra weer toegankelijk zijn. "Onze inwoners hebben jullie gehoord, stop de blokkades", stellen burgemeesters Dadema (Raalte), König (Deventer) en Snijders (Zwolle).
Al de hele dag worden de distributiecentra van supermarkten in de provincie geblokkeerd. Daardoor kunnen er geen vrachtwagens het terrein op of af. Ook in Zwolle (Albert Heijn), Raalte (Jumbo) en Deventer (Aldi, Coöp en Sligro) zijn dergelijke blokkades. Die hebben boze boeren opgeworpen om tegen het stikstofbeleid in actie te komen.

Frustraties

'We realiseren ons dat de spanning flink is opgelopen. Ondanks alle begrip voor het demonstratierecht en de frustraties van de boeren, zit er aan de blokkeeracties een houdbaarheidsdatum. De aanvoer van vers voedsel voor onze inwoners in de supermarkt moet eenvoudig ongehinderd doorgang kunnen vinden. De boerenprotesten zijn de afgelopen tijd doorgedrongen tot de Nederlandse woonkamers, maar niemand zit te wachten op een lege ijskast', staat in een gezamenlijk statement van de drie burgervaders.
Omdat het punt van de protesterende agrariërs volgens de burgemeesters nu wel duidelijk is, mag de voedselvoorziening volgens hen niet langer worden gefrustreerd. 'Om die reden roepen wij de boeren op de blokkades van voedseldistributiecentra vanavond om 20.00 uur te beëindigen. Met alle begrip voor de onrust en de zorgen van zowel de regering als de boeren, stellen wij dat ook op andere wijzen daaraan stem kan worden gegeven. We gaan er vanuit dat de boeren om die reden de blokkades beëindigen.'

Noodbevel

Twee jaar geleden blokkeerden demonstrerende boeren ook al de distributiecentra. Toen kondigde de Zwolse burgemeester Peter Snijders een noodbevel af, waardoor de boeren niet meer in de stad mochten zijn. Het is of er nu ook een noodbevel zal volgen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.