Nieuws

Politie maakt einde aan boerenblokkade in Zwolle, zes mensen aangehouden

De politie heeft gisteravond een einde gemaakt aan de boerenblokkade van het distributiecentrum van de Albert Heijn in Zwolle. Bij het beëindigen van het protest zijn zes mensen aangehouden voor openlijke geweldpleging. Zij keerden zich tegen de politie toen er actie werd ondernomen. De andere blokkades in Overijssel staan nog altijd overeind.
Burgemeester Snijders van Zwolle, die eerder op de avond al een ultimatum stelde aan de boeren, had vanaf 22.45 uur een noodverordening ingesteld om zo de blokkades te beëindigen.

ME ingezet

De ongeveer tweehonderd mensen bij het distributiecentrum waren meerdere keren gevraagd te vertrekken. Omdat ze daar volgens de politie geen gehoor aan gaven, greep de ME in. De actievoerders gooiden vervolgens met flessen naar agenten en ook een shovel van de politie is vernield. Ook vlogen enkele hooibalen in de fik, de brandweer moest eraan te pas komen om dat vuurtje te blussen.
Om een aanhouding te voorkomen, vluchtte een man nog een sloot in, om zich te verstoppen achter de rietkraag. Dat bleek een kansloze poging: de zaklampen van de agenten hadden de man snel in het zicht, waardoor hij zich met een nat pak achterin een politiebusje mocht schuiven.
De politie sluit niet uit dat onder andere op basis van beelden die zijn gemaakt, nog meer mensen gearresteerd zullen worden. Volgens de politie was het "helaas noodzakelijk" om op deze manier op te treden in Zwolle.
De politie grijpt in bij de blokkade in Zwolle
De politie grijpt in bij de blokkade in Zwolle © Persbureau Noord Oost Nederland

Deventer, Raalte en Haaksbergen

De andere blokkades van distributiecentra in Overijssel lijken momenteel nog aan de gang. Bij Jumbo in Raalte hebben boeren de nacht (in slaapzakken) doorgebracht en staan nu nog zo'n 15 voertuigen, en ook in Haaksbergen zouden nog zo'n zeven trekkers overgebleven zijn. Over de actie in Deventer meldde de Stentor vanochtend dat die om 03.15 uur nog gaande was.
De blokkade in Raalte is ook dinsdagochtend nog gaande
De blokkade in Raalte is ook dinsdagochtend nog gaande © Mark Bakker / RTV Oost

Twence

Ook bij afvalverwerkingsbedrijf Twence in Hengelo hebben boeren overnacht. De blokkade van dat bedrijf begon gistermiddag en loopt voorlopig ook nog door.
Kijk hier een samenvatting van alle grote acties in Overijssel:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.