Nieuws

Excuses Volt Enschede voor schietgebaar naar PVV-fractievoorzitter tijdens debat

Het moment waarop Volt-raadslid Linda Wissink een schietgebaar maakt richting PVV-fractievoorzitter Hidde Heutink.
Het moment waarop Volt-raadslid Linda Wissink een schietgebaar maakt richting PVV-fractievoorzitter Hidde Heutink. © Still tweet
Een raadslid van Volt heeft gisteravond een schietgebaar gemaakt in de raadzaal van Enschede in de richting van PVV-fractieleider Hidde Heutink. Volt Enschede gaat door het stof vanwege het voorval op maandagavond. Volt-raadslid Linda Wissink maakte de schietende beweging vlak nadat Heutink aan zijn betoog begon. Wissink heeft inmiddels excuses gemaakt aan Heutink.
Wissink maakte het schietgebaar tijdens een debat over asiel en immigratie. PVV-fractieleider Hidde Heutink krijgt het woord en begint met een quote uit Tubantia van Afghaanse vluchtelingen die de noodopvangcentra in Nederland beu zijn: 'Je kunt haast nog beter in een keer door de Taliban doodgescho­ten worden, dan hier elke dag een stukje dood gaan'. Amper tien seconden in zijn betoog - en halverwege de quote - is op de achtergrond te zien hoe Wissink een schietgebaar maakt.
Uit een gevoel van onmacht maakte ik het schietgebaar
Volt-raadslid Linda Wissink
Heutink is zeer ontstemd over het voorval, dat tijdens de vergadering door niemand lijkt te zijn opgemerkt. De PVV-fractieleider werd pas dinsdagochtend op het fragment gewezen en beklaagde zich daar over op zijn Twitteraccount. "Ik heb direct een mail gestuurd naar de fractieleider van Volt (Erik Kemp, red.) en heb het presidium bij elkaar geroepen."
Het presidium is het (wekelijkse) overleg tussen alle fractievoorzitters in de gemeenteraad, waar onder meer wordt gesproken over de vergaderagenda en over de onderlinge omgangsvormen. Burgemeester Roelof Bleker is de voorzitter van het presidium. "Voor mij voelt het alsof een collega-raadslid mij een kogel wenst. Het voelde als een doodsbedreiging. Dat is ontoelaatbaar. Ik wil het hier met de andere fractievoorzitters over hebben."
Op de website van Volt staat inmiddels een verklaring. Desgevraagd licht raadslid Linda Wissink aan 1Twente toe dat haar schietgebaar niet in de richting van Heutink bedoeld was. "Het was een verhit debat, waarin er met allerlei nare bewoordingen over vluchtelingen werd gesproken. Dat leverde veel irritaties op bij mij, maar ook bij andere politici."

Heat of the moment

"Toen Hidde begon, herkende ik direct het citaat van een vluchteling dat hij gebruikte voor zijn betoog. Uit een gevoel van onmacht maakte ik het schietgebaar. Omdat ik achter hem zat, lijkt het op hem gericht, maar dat was niet de bedoeling. Natuurlijk wil ik hem niet doodschieten. Het gebeurde in the heat of the moment en het is niet goed te praten."
Wissink heeft vandaag gebeld met Hidde Heutink om haar excuses ook persoonlijk over te brengen. "Ik heb haar gezegd dat ik dat waardeer, maar dat ik het er nog steeds over wil hebben met de andere fractievoorzitters. Dit mag nooit weer gebeuren."

Omgangsvormen

Dat er over omgangsvormen in de Enschedese gemeenteraad wordt gesproken is niet nieuw. De vorige coalitieperiode kenmerkte zich door debatten die op het heetst van de strijd werden gevoerd, volgens sommige raadsleden te heet. Zo was er een incident tijdens een commissievergadering over het moskeeplan in december, waarbij VVD-raadslid zich niet bewust was dat zijn microfoon open stond toen hij voorzitter Annelies Futselaar uit irritatie een 'kutwijf' noemde. Hij bood toen overigens in diezelfde vergadering zijn excuses aan.
In een vorig jaar gepubliceerde enquête oordeelden raadsleden vernietigend over de verstandhouding tussen gemeenteraad en college (maar ook tussen coalitie en oppositie). Na de gemeenteraadsverkiezingen eerder dit jaar is opgeroepen om het deze periode beter te doen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.