nieuws

"Vergunningen voor studio's Hoge Hondstraat Deventer onterecht vernietigd"

Raad van State
Raad van State © Flickr Creative Commons / Edo Dijkgraaf
De huurders van een aantal studio's in de Hoge Hondstraat in Deventer mogen daar blijven wonen. Daarover was onzekerheid ontstaan toen de rechtbank in 2013 bepaalde dat de vergunning voor de bouw van de studio's onterecht was verleend. De Raad van State oordeelde vandaag dat de vergunning toch mag blijven gelden.
In 2012 verleende de gemeente Deventer een vergunning voor bouw van de studio's in een pand. De verhuurder had die vergunning aangevraagd, nadat ambtenaren van de gemeente hem hadden laten weten dat kamerverhuur nog mogelijk was binnen de huisvestingsverordening. Later bleek dat die ruimte er helemaal niet was, maar toen was de vergunning al afgegeven en had de verhuurder al veel geld in de verbouwing gestoken.
De gemeente erkende dat er een fout was gemaakt en dat de vergunning nooit verleend had mogen worden, maar wilde dit door de vingers zien. Omwonenden stapten vervolgens naar de rechter, die in december 2013 onverbiddelijk was en bepaalde dat de vergunning moest worden vernietigd. Ten onrechte bepaalde de Raad van State dus.
Volgens de Raad van State is niet gebleken dat de verhuur van studio's ernstigere gevolgen heeft voor de buurt dan wanneer één gezin in het pand had gewoond. Ook het feit dat de verhuurder op basis van uitspraken van ambtenaren grote investeringen heeft gedaan is meegewogen in de uitspraak, ondanks dat de uitspraken niet door een daartoe bevoegd persoon zijn gedaan. Daarnaast zijn er geen zwaarwegende belangen voor de omwonenden die de vergunning hebben aangevochten.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.