Nieuws

Dit is waarom de ME eerst in Zwolle boerenblokkades beëindigde en pas daarna in Deventer en Raalte

Ron König, burgemeester Deventer
Ron König, burgemeester Deventer © RTV Oost
De blokkades van distributiecentra in Deventer, Zwolle en Raalte zijn voorbij. Gisteravond greep de mobiele eenheid al in bij het distributiecentrum van de Albert Heijn. Maar waarom eerst daar? Burgemeester Ron König van Deventer legt het uit.
De burgemeesters van Deventer, Raalte en Zwolle stelden de boeren die in drie gemeenten distributiecentra blokkeerden gisteravond een ultimatum. Toen dat niets opleverde, volgde in Zwolle een noodverordening aan de hand waarvan de ME kon ingrijpen.

Nijpend

Na overleg tussen de burgemeesters van de drie gemeenten, de politie en het openbaar ministerie werd besloten in te grijpen in Zwolle. Maar waarom viel de keuze het eerst op Zwolle? "In Zwolle was de situatie het meest nijpend", legt König uit. "Het bleek niet mogelijk om ook al in Deventer in te grijpen, dus dat hebben we vandaag gedaan."
De oorzaak is vrij simpel: een gebrek aan mankracht. "De politie was massaal aanwezig in de hele regio Oost-Nederland. Dat is een grote regio, de provincies Overijssel en Gelderland. "De capaciteit moest verdeeld worden, dus er was geen mobiele eenheid aanwezig om gisteravond al in Deventer aan de slag te gaan."
In Zwolle was de situatie het meest nijpend
Ron König, burgemeester Deventer
Eigenlijk was het gewoon een kwestie van plannen. Eerst Zwolle, dan Deventer en Raalte als er weer mankracht beschikbaar zou zijn. "Dat wil je eigenlijk niet, want wij hadden natuurlijk het liefst gisteravond ook meteen opgetreden in Deventer, maar uiteindelijk is er dan gewoon onvoldoende capaciteit om dat waar te kunnen maken."

Onacceptabel

Dat er in Zwolle en Deventer hulp van de ME nodig was om de boeren weg te krijgen bij distributiecentra, omschrijft Köning als 'helemaal niet prettig'. "Ik merk ook dat het allemaal boeren waren van buiten Deventer. Ik heb geen Deventer boer gezien. Ludieke acties prima, maar die blokkades vind ik onacceptabel. Dat moest beëindigd worden."
König gaat graag in gesprek met boeren uit Deventer, ondanks dat hij zelf niet over de kwestie gaat:
Burgemeester Köning van Deventer legt uit waarover hij goed in gesprek is met de boeren uit zijn gemeente.
De blokkades van de distributiecentra in Deventer, Raalte en Zwolle zijn opgeheven. Maar dat is geen garantie dat de boeren niet terugkeren, weet ook König. "De noodverordening geldt voor 48 uur, dus boeren kunnen zich hier nog niet begeven want dan lopen ze het risico te worden gearresteerd. Ik hoop ook echt dat ze dat niet doen."

Noodverordening verlengd

De noodverordening wordt mogelijk nog verlengd. König houdt de situatie in de gaten. "Het sentiment onder de boeren is niet veranderd. Dat weet ik ook."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.