Nieuws

Politieke controverse stikstofcrisis duurt voort, Annie Schreijer tegen keus voor verzoener Remkes

Politieke controverse stikstofcrisis duurt voor
Politieke controverse stikstofcrisis duurt voor © RTV Oost
In de controverse tussen boeren en kabinet moet verzoener Johan Remkes vooral het kabinet tot de orde roepen. Dat vinden CDA en SGP in het Europees Parlement. Zij vinden dat Nederland de Europese natuurbeschermingsregels veel te streng toepast.
Het kabinet heeft Remkes aangesteld om een uitweg uit de stikstofcrisis te bewerkstelligen. CDA-Europarlementslid Annie Schreijer-Pierik uit Twente heeft daar helemaal geen vertrouwen in. Schreijer-Pierik: “Ik heb er geen vertrouwen in omdat de boeren het niet vertrouwen.”
Ook Europarlementariër Bert-Jan Ruissen van de SGP denkt dat zwaargewicht Johan Remkes een grote uitdaging te wachten staat. Hij vindt net als Annie Schreijer-Pierik dat de kabinetsmaatregelen van tafel moeten.
Het Zwolse VVD-Kamerlid Thom van Campen heeft er wel vertrouwen in dat Remkes zijn missie tot een goed einde brengt. Van Campen wijst erop dat in dit land gepraat wordt om problemen op te lossen. “En dat mag best met de vuist op tafel”, aldus het Tweede Kamerlid. Hij wijst er ook op dat het kabinet 25 miljard heeft uitgetrokken voor de agrarische transitie.

Tegemoetkoming provincies

Van Campen vindt dat de provincies tegemoet moeten worden gekomen met haalbare doelen en dat het kabinet beter moet kijken naar de lokale en regionale sociaaleconomische gevolgen. Overijssels gedeputeerde Eddy van Hijum (CDA) klaagde eerder dat die lokale en regionale gevolgen onvoldoende zijn meegenomen door het kabinet.
Er klinkt niet alleen kritiek uit het Europees Parlement. Zo is Europarlementariër Mohammed Chahim van de Partij van de Arbeid het wel eens met de kabinetsplannen. Hij denkt dat we niet ontkomen aan een kleinere veestapel. Volgens hem wordt de kwestie al sinds de jaren zestig vooruitgeschoven. Chahim vindt ook dat er moet worden gepraat over andere dingen, zoals de prijs die boeren krijgen voor hun producten. Een boer houdt maar een paar cent over aan de verkoop van een kilo aardappels. De rest gaat naar de tussenhandel en de supermarktconcerns. Met een betere prijs hoeven boeren ook niet te groeien om in hun inkomen te blijven voorzien. Die betere prijs hoeft volgens hem niet ten koste te gaan van de consument.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.