Nieuws

Fietsenwinkel eist blokkade uitbreiding winkelcentrum Stadshagen Zwolle

Fietsenwinkel eist blokkade uitbreiding winkelcentrum Stadshagen Zwolle
Fietsenwinkel eist blokkade uitbreiding winkelcentrum Stadshagen Zwolle © Rogier van den Berg
Wordt de Belvederelaan bij winkelcentrum Stadshagen in Zwolle straks een voetgangersgebied? Volgens de gemeente is dat nog helemaal niet zeker. Maar de eigenaren van fietsenwinkel Scholten Fietsgoed zien de bui al hangen. Ze stapten dinsdag naar de Raad van State om schorsing te eisen van het nieuwe bestemmingsplan waarin dit wordt geregeld. Als de Belvederelaan een voetgangersgebied wordt, kunnen klanten de fietsenwinkel in die straat niet meer fietsend bereiken, want dat is dan verboden. En dat kost omzet, zeggen de eigenaren.
“Er is niet gezegd dat hier een voetgangersgebied komt”, zegt de advocate van de gemeente. De beslissing over het inrichten als voetgangersgebied wordt volgens haar pas genomen als er een verkeersbesluit komt. Dat staat los van dit bestemmingsplan voor een vernieuwd winkelcentrum. Dat verkeersbesluit is weer afhankelijk van de bouwplannen van projectontwikkelaar De Stadsmaker, aldus de advocate.

Voldongen feit

Maar de eigenaren van de fietsenwinkel denken dat de gemeente met dit bestemmingsplan een voorschot neemt op de komst van de voetgangerszone. Ze zijn bang dat ze het later niet meer kunnen tegenhouden als de gemeente met een verkeersbesluit de straat omvormt naar een voetgangersgebied. Dat zou dan een voldongen feit zijn.

Belangen niet gewogen

De Raad van State gaat nu beoordelen of dit bestemmingsplan inderdaad al het voetgangersgebied mogelijk maakt. Volgens de advocaat van de fietsenwinkel staat dit in elk geval in de toelichting bij het bestemmingsplan. Dat zou ook blijken uit eerdere antwoorden van de gemeente op hun bezwaren. Anderzijds heeft de toelichting bij een bestemmingsplan juridisch weinig betekenis.
Wel is duidelijk dat de gemeente bij het vaststellen van het bestemmingsplan de belangen van de fietsenwinkel nog niet uitgebreid heeft gewogen. Dat gebeurt volgens de advocate pas als het verkeersbesluit wordt genomen. De Raad gaat ook beoordelen of dit een gebrek is, waardoor het plan moet worden geschorst.

Woningbouw

Projectontwikkelaar De Stadsmaker wees de Raad op het grote belang van de woningbouw bij het winkelcentrum dat met ditzelfde plan wordt geregeld. Het gaat om ongeveer 300 woningen. De ontwikkelaar wil zo snel mogelijk beginnen met de bouw. De bouwaanvraag wordt mogelijk al in september ingediend.
De Raad doet binnen enkele weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.