nieuws

RIVM onderzoekt ondergrondse opslag van gasolie in Twente, in voorjaar rapport

Gasolielekkage in Amtsvenn (Duitsland)
Gasolielekkage in Amtsvenn (Duitsland) © RTV Oost
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, RIVM, doet onderzoek naar de risico's van de ondergrondse opslag van gasolie in zoutcavernes in Twente. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten van Overijssel op vragen van GroenLinks.
Het RIVM doet dat op verzoek van de Veiligheidsregio Twente. Of in dat onderzoek ook wereldwijd alle ongelukken met ondergrondse gasolie-opslag in kaart worden gebracht, is onduidelijk. Daar heeft de gemeenteraad van Enschede om gevraagd. Het RIVM denkt in het voorjaar het onderzoek al klaar te hebben. Mocht er daarna aanleiding voor zijn, dan laat de provincie zelf ook nog eens een onderzoek uitvoeren.

Drie andere onderzoeken

Intussen heeft ook AkzoNobel onderzoek laten doen door een Duits bedrijf en heeft nu een ingenieursbureau om een second opinion gevraagd. Het Rijk krijgt de onderzoeksresultaten.
Er is tumult ontstaan over de opslag in cavernes onder bedrijventerrein De Marssteden in Enschede, nadat een lek ontstond in een ondergrondse gasolieleiding in natuurgebied Amtsvenn in het Duitse grensgebied. De Duitse autoriteiten hebben onderzoek gedaan naar de oorzaak. De resultaten worden voor de zomer verwacht. Het is nog niet duidelijk of Nederland dat rapport kan inzien.

Akzo wil in najaar beginnen

Akzo wil in september samen met oliebedrijf Argos beginnen met het injecteren van gasolie in de zoutcavernes. Volgens de bedrijven is die opslag veilig, omdat met een ander leidingsysteem wordt gewerkt dan in Duitsland.

'Dubbele petten'

GroenLinks wilde ook van de provincie weten wat ze vindt van de constructie dat minister Kamp van Economische Zaken behalve opdrachtgever voor de gasolie-opslag is, maar ook vergunningverlener. Kamp is ook verantwoordelijk voor Staatstoezicht op de Mijnen en die is toezichthouder.
GroenLinks vindt die dubbele petten niet verenigbaar en wil dat Gedeputeerde Staten dit aan de minister kenbaar maakt. Gedeputeerde Staten vindt dat niet vreemd en zegt dat dit een normale gang van zaken is, als het intern maar goed gescheiden is.
In een reactie noemt GroenLinks dit een bestuurlijke dwaling van de provincie. Fractievoorzitter Jansen is daar woedend over, hij vindt het onbegrijpelijk. "Zelf gaan ze daar erg dogmatisch mee om. Vergunningverlening en handhaving is bij de provincie strikt gescheiden om verstrengeling te voorkomen."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.