Nieuws

Slachtoffer dodelijke schietpartij Hengelo probeerde nog te vluchten

Slachtoffer dodelijke schietpartij Hengelo probeerde nog te vluchten
Slachtoffer dodelijke schietpartij Hengelo probeerde nog te vluchten © News United / Dennis Bakker
Het slachtoffer van de dodelijke schietpartij gisteravond in Hengelo heeft nog geprobeerd te vluchten. Dat blijkt niet alleen uit sporenonderzoek, maar ook uit getuigenverklaringen van omwonenden. Nadat de automobilist onder vuur werd genomen, is hij er vol gas vandoor gegaan waarna hij enkele honderden meters verderop een lantaarnpaal ramde. Toegesnelde buurtbewoners hebben het zwaargewonde slachtoffer uit de auto gehaald, waarna agenten hebben geprobeerd hem te reanimeren, maar hulp mocht niet meer baten.
Over de identiteit van de man is nog niets bekend. De politie zegt al wel een vermoeden te hebben en komt mogelijk in de loop van de middag met meer details.
Intussen vllegt de politie al urenlang met een drone boven de wijk om zo de omgeving in kaart te brengen. Intussen is een rechercheteam geformeerd, dat luistert naar de naam Tongo.
We gingen de buurt in en spraken met de politie en buurtbewoners:
Politie onderzoekt toedracht dodelijke schietpartij Hengelo
Brokstukken van de auto liggen als stille getuigen her en der verspreid op straat. Een afgebroken spiegel, de nummerplaat ligt op z'n kop.
De politie heeft de naaste omgeving afgezet en forensisch experts zoeken naar sporen, die meer duidelijkheid moeten verschaffen over de toedracht van het misdrijf.

Bloed tegen voorruit

De zilvergrijze auto is door de politie afgeschermd, maar als de witte doeken even opzij gaan, is het bloed tegen de voorruit te zien. Een bidkrans bungelt aan de achteruitkijkspiegel.
Tekst gaat verder onder foto
Brokstukken op straat, afkomstig van de auto van het dodelijk slachtoffer.
Brokstukken op straat, afkomstig van de auto van het dodelijk slachtoffer. © RTV Oost / Tom Meerbeek
Rechercheurs doen deze ochtend op meerdere plekken in de Hengelose binnenstad hun werk. Volgens ooggetuigen is de automobilist ter hoogte van het Gol's flatgebouw aan de Trijpstraat beschoten. Geraakt door een of meerdere kogels is hij er vervolgens vol gas vandoor gegaan, op de vlucht voor zijn belager(s).
Precies op de hoek waar de Parallelweg overgaat in de Veloursweg, is de automobilist - waarschijnlijk in doodsnood - rechtdoor over de stoep gereden. Daarbij reed hij een fietsstraat in, waarna hij tegen een lantaarnpaal tot stilstand kwam.

'Leek wel schietpartij'

Een bewoner van het Gol's flatgebouw vertelt hoe hij gisteravond rond elven op het toilet zat: "Ik hoorde twee keiharde knallen. Het leek wel een schietpartij. Even later hoorde ik sirenes en weer even later kwamen er politiemensen die allemaal bordjes op straat voor mijn huis plaatsten en meteen begonnen met onderzoek."
"Het was een enorm kabaal", zegt een buurtbewoonster, even verderop in de straat. "Het leek of er een auto ergens tegenaan was geknald. Even later hoorde ik meerdere sirenes. Is die man dood?", vraagt ze de volgende ochtend hevig geschrokken. "Doodgeschoten? Tsjonge, het wordt steeds erger hier in Hengelo. Het is dieptriest."

'Liquidatie'

Ooggetuigen weten de volgende ochtend te vertellen dat buurtbewoners meteen zijn toegesneld en nog hebben geprobeerd het slachtoffer te reanimeren. Dit werd even later overgenomen door gealarmeerde hulpverleners, maar het slachtoffer bezweek ter plaatse aan zijn verwondingen.
Tekst gaat verder onder foto
Forensisch rechercheurs op zoek naar sporen van de dodelijke schietpartij in Hengelo.
Forensisch rechercheurs op zoek naar sporen van de dodelijke schietpartij in Hengelo. © RTV Oost / Tom Meerbeek
Omwonenden hebben het vermoeden dat er sprake moet zijn geweest van een liquidatie dan wel afrekening in het criminele circuit. "Het lijkt uitgesloten dat deze man willekeurig is beschoten", aldus een andere buurtbewoner. "En gezien de manier waarop hij nog heeft geprobeerd te vluchten, heeft hij zijn belager(s) misschien wel gekend."

'Grote jongens'

Een buurtbewoner met uitzicht op zowel de Trijpstraat als de fietsstraat, waar de auto tot stilstand kwam, wist meteen hoe laat het was toen hij even na elven een viertal harde knallen hoorde. "Het was direct duidelijk dat het om pistoolschoten ging. Van die droge knallen. Die herken je meteen. Kort daarop gevolgd door nog een aantal knallen. Alleen kon ik op dat moment niets zien omdat ik de schermen voor mijn ramen naar beneden had."
Volgens de buurman is het in de wijk wel vaker raak. "Er wonen aan de Trijpstraat enkele 'grote jongens' die de buurt behoorlijk in hun zak hebben. Al moet natuurlijk nog wel blijken of die schietpartij hiermee te maken heeft."
Het stoffelijk overschot is voor het onderzoek de hele nacht in de auto achtergebleven. In de loop van de ochtend kwam de lijkwagen aanrijden en is het lichaam afgevoerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.