Nieuws

Een derde van de Overijsselaars tankt in Duitsland

Nederlanders die in Duitsland gaan tanken
Nederlanders die in Duitsland gaan tanken © ANP
Een derde van de mensen in Overijssel tankt in Duitsland om de hoge brandstofprijzen in Nederland te ontlopen. Uit enquête-onderzoek van ANP/LocalFocus en Kieskompas blijkt dat 36,3 van de provinciegenoten dat de afgelopen maand deed.
Sinds de oorlog in Oekraïne zijn de brandstofprijzen in Nederland flink gestegen. Omdat de prijzen in België en Duitsland gemiddeld gezien lager liggen, kan het flink schelen om bij onze oosterburen te gaan tanken. Zo kostte een liter benzine in Duitsland vorige week bijna een halve euro minder.
Brandstof werd in Duitsland vorige maand een stuk goedkoper, na een fikse belastingverlaging op benzine en diesel.
Op de dag dat die belastingverlaging inging - op 1 juni - was het voor een deel van Nederland aantrekkelijk om in Duitsland te tanken:
Prijsverschillen met Duitsland
Prijsverschillen met Duitsland © NOS
Dat leidde destijds tot drukte bij de Duitse tankstations. 's Ochtends stonden al lange rijen met Nederlanders.

Limburgers

Inwoners van Limburg hebben veruit het meest over de grens getankt om goedkoper uit te zijn. Bijna 73 procent van de ondervraagden heeft dit gedaan. Daarna volgen de aan België grenzende provincies Noord-Brabant (46 procent) en Zeeland (43 procent).
In provincies die niet aan de grens van België of Duitsland liggen, is het aandeel autobezitters in onze buurlanden heeft getankt veel lager. Toch zegt alsnog zo'n tien procent van de automobilisten in Noord-Holland en Flevoland, en zo'n vijf procent van de Friezen de grens over te zijn gegaan om tankkosten te besparen.
Kijk hier hoe het zit per provincie:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.