Nieuws

Reconstructie | Zo verliep de boerenblokkade bij afvalverwerker Twence

Boerenblokkade bij Twence in Hengelo
Boerenblokkade bij Twence in Hengelo © RTV Oost
"Heel het land platleggen", dat was het doel van de boerenacties afgelopen dagen. In Overijssel en de rest van het land hadden de demonstranten het voornamelijk op distributiecentra van supermarkten gemunt. Voornamelijk, want ook afvalverwerker Twence in Hengelo is twee dagen geblokkeerd geweest. Wat was daar het doel? En hoe ging dat?
Grote landbouwvoertuigen staan zorgvuldig voor het toegangshek van Twence aan de Boldershoekweg geparkeerd. Allemaal met de neus naar voren, alsof ze snel weer willen vertrekken. Maar niet is minder waar. De actie begint op maandag en eindigt pas op dinsdagmiddag rond vijf uur.

Verwarring

Bij de afvalverwerker kijken ze verbaasd op als ze zien dat de toegang tot het terrein is geblokkeerd. Als enkele personeelsleden naar het hek toelopen om poolshoogte te nemen, zien ze alleen grote trekkers met omgekeerde Nederlandse vlaggen die de toegang belemmeren. Demonstranten zien ze niet direct.
Twence besluit de boodschap van de blokkeerboeren af te wachten, maar dat blijkt een tijdje te duren. "Wij dachten dat ze contact met ons zouden zoeken", vertelt een woordvoerder van het bedrijf. "Maar het bleek dat zij dachten dat wíj dat wel zouden doen. Daar zat de verwarring."
Aanwezige boeren vertellen een RTV Oost-verslaggever dat ze naar de afvalverwerker zijn gegaan "omdat zij ook stikstof uitstoten". Een duidelijk antwoord wat ze precies bij Twence willen bereiken, krijgt de verslaggever niet.
De trekkers staan in een lange rij bij Twence opgesteld
De trekkers staan in een lange rij bij Twence opgesteld © RTV Oost

Eisen

Als maandag aan het einde van de middag dan toch Twence en de boeren met elkaar in contact komen, blijkt dat de boeren de Wnb-vergunning (die gaat over de natuurbescherming, red.) van de afvalverwerker willen zien en gegevens willen over het afval dat het bedrijf verwerkt. Specifiek wordt gevraagd naar het deel afval dat uit Engeland afkomstig is.
Het wordt later en later en de schemering valt. Eén ding is inmiddels duidelijk: de blokkade wordt niet zonder slag of stoot opgeheven. Boeren die er al de hele dag staan, worden afgelost door een 'nachtploeg'. Om zodoende de versperring in stand te houden.

Openbare informatie

In eerste instantie weigerde Twence om mee te werken aan de gestelde eisen van de activisten, maar ze besluit op de tweede dag van het protest het toch wél te doen. "Onze vergunning is op de website van de provincie te downloaden en alle informatie over het afval dat wij verwerken staat in onze jaarverslagen. Dus alle informatie was al openbaar."
's Middags in een gemoedelijk gesprek krijgen de boeren de informatie aangereikt. Twence heeft zelfs een milieuadviseur laten aanschuiven om de vergunning toe te laten lichten. De boeren zijn gedeeltelijk tevreden, want ook de gewenste informatie over het verwerkte afval krijgen ze. Aan een derde eis wil het bedrijf niet voldoen: voor de boeren een afspraak bij de provincie Overijssel regelen.

Lopende gesprekken

De actievoerders besluiten om weer naar buiten te gaan, maar ze blijven de toegang versperren. Al die tijd houdt de gemeente Hengelo zich afzijdig. Twence en de boeren moeten het onderling in een goed en constructief gesprek oplossen. Dat laat een woordvoerder van Hengelo gedurende de blokkade ook steeds weten. "De partijen zijn nog in gesprek, zolang dat het geval is, bemoeien wij ons er niet mee."
Het is niet zo dat Hengelo zich nog totaal niet bekommert om de situatie. Op de achtergrond heeft de Twence-directeur wel degelijk contact met burgemeester Schelberg. "De rol van de burgemeester is om de veiligheid te waarborgen", legt de gemeente uit. En omdat de veiligheid niet in het geding komt, hoeft hij in te grijpen.

Piratenduo

Als de burgervader op dinsdag lucht krijgt van een protestfeest dat die avond aan de Bolderhoeksweg gepland staat, inclusief een optreden van het piratenduo Harten10, besluit hij toch in te grijpen. Vooral omdat er geluiden rondgaan dat mensen van reeds afgeblazen protesten zich in Hengelo willen aansluiten.
Schelberg ondertekent om 16.16 uur een noodverordening. De boeren en landbouwvoertuigen moeten per direct het aangewezen gebied rondom Twence verlaten. Waar de andere gemeenten voor een noodverordening kiezen die 48 uur geldig is, loopt deze in Hengelo tot 10 juli 2022. Voor de duur van vijf dagen dus.
Het gebied waar de noodverordening van kracht is
Het gebied waar de noodverordening van kracht is © Screenshot / Gemeente Hengelo

"Aanzuigende werking"

In Deventer, Raalte en Zwolle deden de burgemeesters eerst nog een dringend verzoek om te stoppen met de protesten om pas later over te gaan op een noodverordening. "Vanwege de mogelijk aanzuigende werking van het protest bij Twence, is het allemaal snel gegaan", legt een woordvoerder van de gemeente uit.
Inmiddels zijn de protestboeren zelf in de telefoon geklommen om een lijntje naar het provinciehuis uit te gooien. Wat blijkt? De provincie zou openstaan voor een gesprek. En daarmee is min of meer aan alle eisen van de blokkeerders voldaan.

Ingetrokken?

Als RTV Oost enkele aanwezige boeren spreekt, stellen zij dat er geen noodverordening meer is. Deze zou zijn ingetrokken. "Omdat we toch naar huis gaan", stelt een van hen. De gemeente Hengelo ontkent dat: "De noodverordening is nog steeds van kracht."
Wel of geen noodverordering, dat maakt niet meer uit. Want de boeren breken de actie af. Maar ze springen niet direct in hun trekkers en auto's. Het door hen ingenomen stukje grond laten ze netjes achter. Het gebied dat met allerlei faciliteiten, zoals mobiele toiletten, was ingericht, ademde daardoor een soort festivalsfeer. De spullen worden gepakt en met een bladblazer wordt zelfs de boel schoongeblazen. Dat tekent direct de gemoedelijke sfeer die er tijdens de twee blokkadedagen hing, stellen Twence en Hengelo.
Als dat allemaal gedaan is, volgt er een stoet aan luid claxonnerende landbouwvoertuigen. De boeren houden woord: ze verlaten het gebied en de uittocht is begonnen. En als het aan burgemeester Schelberg ligt, komen ze daar voorlopig niet meer terug om te protesteren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.